Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: sneeuwrijk begin van de week

Sneeuw Op Auto
© Spalder Media Group

Sinds gisteren is het weer genieten van heerlijke sneeuwbeelden uit de Alpen. Eerst vooral vanuit Italië en Frankrijk, nu ook vanuit Zwitserland, Oostenrijk en Zuid-Duitsland. Voor de west- en noordkant van de Alpen wordt het een wisselvallige week, met regelmatig veel verse sneeuw. Vandaag en morgen kan er lokaal ruim een halve meter naar beneden komen. Op woensdag schiet de sneeuwgrens iets omhoog, waardoor het in de dalen tijdelijk kan regenen en vanaf donderdag valt er opnieuw veel sneeuw. Alles over het weer in de skigebieden de komende dagen lees je in dit Alpenweer.

Meer dan een halve meter verse sneeuw

2023 ging helaas niet bepaald winters wit van start. Regen, lenteachtige temperaturen en een föhnwind hebben veel van de sneeuw doen wegsmelten, waardoor de dalen de afgelopen dagen groener en groener werden. Gelukkig is daar sinds gisteren verandering in gekomen. Met name de west- en noordkant van de Alpen profiteren van de sneeuwval, maar gisteren heeft een groot depressiegebied tussen de Britse eilanden en IJsland ook veel sneeuw naar de Zuid-Alpen gebracht. In Frankrijk en Italië is al ruim 40 cm sneeuw gevallen. Gisteren was het al genieten van de eerste fijne sneeuwbeelden en vanochtend kleurden nog meer webcams wit. Tot en met woensdag kan er meer dan een halve meter verse sneeuw vallen en dan vooral op maandag en dinsdag, waarbij de meeste sneeuw in het westen (Frankrijk, Italië en Zwitserland) zal vallen, maar ook Oostenrijk zal wat sneeuw krijgen. De sneeuwgrens ligt tussen de 800 en 500 meter hoogte.

Sneeuwgrens schiet omhoog op woensdag

Op woensdag stroomt er zachtere lucht het Alpengebied binnen. De sneeuwgrens schiet omhoog en komt ruim boven de 1000 meter hoogte te liggen. Omdat er nog steeds neerslag valt, moeten de dalen en lagergelegen gebieden rekening houden met regen. Veel van de sneeuw die nu valt, zal daar weer verdwijnen. Alleen aan de noordkant van de Alpen is het kouder, hier komt de sneeuwgrens op of net onder de 1000 meter hoogte te liggen. Hogerop wordt het sneeuwdek wel verder aangevuld.

Vanaf donderdag kouder en nog meer sneeuw

Op donderdag gaat het op veel plaatsen opnieuw los. Zoals het er nu uitziet, trekt er opnieuw een krachtig neerslaggebied over de Alpen, waar wederom de noord- en zuidkant van gaat profiteren. Tot en met vrijdag kan er nog eens 30 tot 50 cm sneeuw vallen, met lokaal enkele uitschieters van meer dan een meter. De sneeuwgrens komt tussen de 800 en 1300 meter hoogte te liggen, maar als zachte lucht de Alpen weet te bereiken, schiet de sneeuwgrens omhoog naar 1800 meter. Spannend dus! In de Zuid-Alpen is het vanaf woensdag overwegend droog. Zon en wolken wisselen elkaar af en zo nu en dan kan er uit de wolken een vlok sneeuw vallen. Over het algemeen wordt het heerlijk wintersportweer. Trek wel een extra laagje aan of neem voor de zekerheid een extra laagje mee, de temperaturen liggen op de berg ook overdag ruim onder het vriespunt.

Verhoogd lawinegevaar

De sneeuwhoeveelheden zorgen voor een verhoogd lawinegevaar dat de komende dagen alleen maar oploopt. Aan de westkant van de Alpen wordt nu niveau 3 van 5 op de lawinegevarenschaal afgegeven. In het westen van Valle d’Aosta is zelfs niveau 4 afgegeven. Houdt de lokale berichten daarom goed in de gaten.

Sneeuwverwachting in centimeters

Benieuwd hoeveel sneeuw er de komende dagen gaat vallen? Bekijk hieronder de sneeuwverwachting tot en met woensdag volgens Bergfex.

Oostenrijk:

Italië:

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.