Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: sneeuw in Sauerland én in de Alpen

Verse Sneeuw Boom Gebouwen

Wat een weekend hebben we achter de rug! Er is veel sneeuw gevallen en niet alleen in de Alpen. Ook dichter bij huis, bijvoorbeeld in de Ardennen en het Sauerland, kwam verse sneeuw naar beneden. Hoewel de meeste sneeuw aan de noordflank van de Alpen viel, profiteerden ook enkele gebieden aan de andere zijde van de Alpenhoofdkam. Dankzij de harde wind waaiden enkele sneeuwbuien over, waardoor er in het noorden van Italië ook sneeuw viel. Ook vandaag en de komende dagen blijft de kans op verse sneeuw nadrukkelijk aanwezig.

Sneeuw in de Ardennen en het Sauerland

Vandaag is een kletsnatte dag in Nederland en in het noorden en noordoosten kan zelfs wat sneeuw vallen. In het Duitse Sauerland wordt vandaag ook sneeuw verwacht. Naarmate de dag vordert daalt de temperatuur, waardoor in de namiddag dorpen als Winterberg en Willingen wit kunnen kleuren. De totale hoeveelheid kan oplopen naar zo’n 15 centimeter. Ook in de Ardennen zijn de temperaturen (in de hoogste gebieden) laag genoeg om de neerslag als sneeuw naar beneden te doen laten komen.

Webcamwinterberg
Winterberg, Brembergkopf (810 m)

Frankrijk en Zwitserland ook aan de beurt

Later vandaag zijn ook Frankrijk, Zwitserland en (met name) het westen van Oostenrijk aan de beurt. De depressie zakt af richting de Alpen en in de namiddag zal het hier beginnen met sneeuwen. In de loop van de avond en nacht zakt de sneeuwgrens naar zo’n 600 meter en morgenochtend zal er zo’n 30 tot 50 centimeter sneeuw zijn gevallen. Pas tegen het einde van de dinsdag zullen de sneeuwbuien overal zijn weggetrokken. In het westen van Oostenrijk valt ook sneeuw, al zijn de hoeveelheden hier net wat minder groot. De meeste sneeuw lijkt te vallen in de omgeving van het Bregenzerwald, Klostertal en de Arlberg. Vanmorgen kan er ook in het oostelijke deel van Oostenijk nog wat sneeuw vallen.

Webcamelm
Elm (CH), Ämpächli (1480 m)

Zonnig weer op woensdag

Op woensdag is het tijd om even op adem te komen. Het klaart op en overal in de Alpen laat de zon zich wel zien. Ook de temperatuur doet er weer een paar graden bovenop. De wind blijft haar rol spelen en is nadrukkelijk aanwezig. Donderdag zal het weerbeeld in de loop van de dag alweer gaan veranderen. Een volgende depressie dient zich vanuit het zuidwesten aan en dit keer lijken gebieden aan de zuidflank meer te gaan profiteren.   

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.