Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: nieuwe week begint koud en met veel verse sneeuw

Hausberg 230123 0930 Uh

Afgelopen weekend kwam de sneeuw wederom met bakken uit de hemel. Aan de noordkant is lokaal wel een halve meter gevallen, terwijl het aan de zuidwestkant juist overwegend zonnig en droog was. Vandaag verschuift de sneeuwfocus naar het zuiden en zuidoosten. Lokaal is er tot en met morgen wel 100 cm sneeuw mogelijk! In dit weerbericht de voorspellingen voor de Alpen en het Sauerland voor de komende dagen.

Sneeuwrijk weekend achter de rug

De afgelopen dagen is de sneeuw met bakken uit de hemel gekomen. Hoewel er het afgelopen weekend meer ruimte was voor de zon, viel er aan de noordkant van de Alpenhoofdkam nog flink wat verse sneeuw. Lokaal meer dan 50 cm. Collega’s Miranda en Nicole waren afgelopen zaterdag in Dachstein Salzkammergut en wauw wat is daar veel sneeuw gevallen! In onderstaande galerij een kleine webcam-update. Wat een verschil met het begin van de maand…

Webcams 23 januari 2023

Balderschwang
Avoriaz, Les Portes du Soleil
Falkert
Furkajoch

Veel sneeuw voor het zuiden en zuidoosten

De afgelopen dagen lag de sneeuwfocus vooral op de noordkant van de Alpenhoofdkam, maar die focus verschuift vandaag richting het zuiden en zuidoosten. Dit heeft alles te maken met een Italiaans lagedrukgebied dat zeer vochtige lucht die kant op duwt. In combinatie met de lage temperaturen kan er vandaag en morgen weer een dik pak sneeuw vallen. Wetter.at meldt dat er in het zuiden van Oostenrijk, in de buurt van Karawanken, Saualpe en Koralpe, wel 40 tot 100 cm sneeuw kan vallen. Er is voor dit deel van Oostenrijk wederom een weerwaarschuwing afgegeven. De sneeuwgrens schommelt tussen de 400 en 900 meter hoogte, dus de neerslag valt helaas ook in kletsnatte vorm. Skigebieden in Salzburg profiteren mee van het lagedrukgebied. In Ski amadé kan vandaag ruim 20 cm sneeuw vallen en in de Dolomieten en Zwitserse Zuid-Alpen tussen de 10 en 20 cm sneeuw.

Meer ruimte voor de zon

In de West-Alpen en een deel van de Noord-Alpen is het vandaag droog en zelfs deels zonnig. Er waait een stevige wind van het noorden naar het noordoosten. Morgen neemt de wind wat in kracht af en kan er in de dalen tot 1000-1500 meter hoogte mist hangen. Daarboven is het zonnig. De wind gaat vanuit oostelijke richting waaien, waardoor er drogere lucht het Alpengebied binnenstroomt. Op woensdag is het bijna overal zonnig en droog, maar dat is slechts van tijdelijke duur. Aan de noordkant van de Alpen kan het op donderdag wederom flink gaan sneeuwen, al blijft het in het zuiden juist heel zonnig.

Winterse omstandigheden in het Sauerland

Koning Winter is gelukkig ook weer naar het Sauerland teruggekeerd. De skigebieden liggen bedekt onder een dikke laag sneeuw en er kan weer volop geskied worden. Niet alleen is er een flinke laag natuursneeuw gevallen, omdat het koud genoeg was konden ook de sneeuwkanonnen volop worden ingezet. In Willingen ligt gemiddeld 40 cm op de pistes en in Winterberg wel 60 cm. De komende dagen blijft het winters in het Sauerland. Vandaag kan er nog een kleine vlok sneeuw vallen en morgen is de zon tijdelijk te zien. Op woensdag wordt het iets warmer en komt de temperatuur voor het eerst boven het vriespunt uit. Er kan dan wat natte sneeuw vallen. Vanaf donderdag wordt het weer kouder en neemt de kans op sneeuw toe.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.