Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: flinke bak sneeuw op komst voor de Alpen, tot wel 20 cm in Winterberg

Wat laten de weerkaarten fijne voorspellingen zien voor de komende dagen! Vanaf vrijdag kan er een flinke bak sneeuw vallen aan de noordkant van de Alpenhoofdkam. Bovendien wordt het flink kouder, waardoor de sneeuwgrens op zo'n 200 meter hoogte komt te liggen. Dat betekent witte dorpen, maar ook volop mogelijkheden om de sneeuwkanonnen te laten draaien. Én, niet alleen in de Alpen gaat het sneeuwen, ook dichter bij huis. In dit weerbericht praat ik je bij over het weer in de skigebieden.

Winter komt steeds dichterbij

Het is inmiddels alweer eind november en dat betekent dat de winter steeds dichterbij komt. Over een maand is het alweer zover! De afgelopen weken is er al flink wat sneeuw gevallen, waardoor meerdere skigebieden eerder konden openen. Goed nieuws na de nogal warme start van de herfst en laten we vooral hopen dat dit een voorbode is voor komend seizoen. In de Alpen wordt het de komende dagen flink kouder, zodat ook de sneeuwkanonnen volop kunnen draaien en de skigebieden een mooie basislaag kunnen creëren voor de start van skiseizoen 2023/2024.

5 tot 15 cm sneeuw vandaag

In de eerste helft van de dag zal bewolking overheersen. Aan de noordkant en in de centrale Alpen kan zo’n 5 tot 15 cm sneeuw vallen bij een sneeuwgrens tussen 500 en 900 meter hoogte. In de loop van de middag klaart het op steeds meer plaatsen op. In de Pyreneeën kan het vandaag de hele dag sneeuwen vanaf 1300 meter hoogte. Anders is het weerbeeld aan de zuidkant van de Alpen, waar het overwegend droog en zonnig is. De wind waait matig tot krachtig vanuit het noorden/noordwesten, waardoor het op hoogte flink koud aan kan voelen. Op 2000 meter hoogte wordt het tussen -4 °C en -8 °C.

Zonnige donderdag

Donderdag is het stilte voor de storm! Aan de noordkant van de Alpenhoofdkam komen ’s ochtends nog enkele mistvelden voor en hier is het ook de rest van de dag vaak bewolkt. De wind waait krachtig tot zeer krachtig vanuit het noordwesten. In de rest van het Alpengebied is volop ruimte voor de zon. Aan de zuidkant van de Alpen stijgt de temperatuur aanzienlijk. Hier wordt het op 2000 meter tussen 1 °C en 5 °C.

Veel sneeuw vanaf vrijdag

En dan vrijdag… De voorspellingen worden steeds gunstiger en dan vooral voor de noordkant van de Alpenhoofdkam. Hier kan komend weekend, maar ook daarna een flinke bak sneeuw vallen. De hoeveelheden lopen op van een halve tot ruim een meter. Op vrijdag ligt de sneeuwgrens nog rond 500 meter hoogte, maar op zaterdag daalt deze naar zo’n 200 meter hoogte. Een echte winterse inval dus!

Eerste winterse inval in het Sauerland

Ook dichter bij huis lijkt het voor het eerst echt winters te worden, maar eerst volgt vandaag nog de mooiste dag van de week met veel ruimte voor de zon. Morgen wordt het tijdelijk warmer bij een milde, vochtige westelijke stroming. Vrijdag gaat de wind vanuit het noorden waaien, waardoor het een stuk koeler wordt. ’s Nachts kan de eerste sneeuw al vallen en tegen de avond wordt het vanaf 500 meter hoogte echt wit. Op de Kahler Asten komt de temperatuur op -1 °C te liggen en er kan tot wel 10 cm sneeuw vallen. Op zaterdag houdt de koude, natte noordwestelijke stroming aan en kan er nog eens ruim 10 cm sneeuw vallen. In het Sauerland moet men rekening houden met gladde wegen komend weekend.

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.