9 juni 2017 door Thijs in 'Alpenweer''

Sneeuw- en weerscondities tijdens winter 2016/2017

De zomer is in aantocht en de skiliften zijn overal gesloten. Toch is er de afgelopen week nog verse sneeuw gevallen in het Alpengebied. Op sommige gletsjers zelfs 30 centimeter! Hadden we die hoeveelheden sneeuw begin december maar gehad. In dit weblog blikken we terug op de weer- en sneeuwcondities tijdens het afgelopen wintersportseizoen. Over het algemeen is het een fijn skiseizoen geweest, maar daarvoor hebben we wel de nodige hulp nodig gehad van de techniek. De sneeuwval was behoorlijk plaatsgebonden, helemaal eerlijk verdeeld was het niet wat betreft verse sneeuw.

Wintersport in seizoen 2016-2017

Iedereen die met kerst op wintersport zou gaan zat van tevoren flink in spanning. Op veel plekken kon prima geskied worden, maar dit was niet overal het geval. Met name in de Dolomieten in Italië lag vrijwel geen sneeuw. Gelukkig lagen de temperaturen wel onder het vriespunt, waardoor de sneeuwkanonnen voluit sneeuw konden produceren. Tussen kerst en de jaarwisseling vier er vooral aan de noordflank van de Alpen verse sneeuw. Daarentegen liet in het zuiden van het Alpengebied de zon zich veelvuldig zien. Zelfs diep in januari waren de Dolomieten nog afhankelijk van kunstsneeuw. Gelukkig zijn Italianen meesters in het produceren van kunstsneeuw, waardoor de kwaliteit van de pistes die open waren in orde was.

Witte piste in een groen landschap

Sneeuwdumps tijdens het afgelopen seizoen

Begin februari was het eindelijk zo ver, ook in de Dolomieten viel er (de nodige) verse sneeuw. Tijdens de krokusvakantie was het overal écht wit. Het weer was wisselend. In het weekend van 18 en 19 februari viel er sneeuw en tijdens de daaropvolgende week lagen de pistes er heerlijk bij. Vervolgens kregen we te maken met een afwisselende periode. Begin maart waren er in Zwitserland en Frankrijk flinke sneeuwdumps, maar dit zorgde ook voor een hoog risico op lawines. Wanneer we naar de totaalcijfers kijken dan viel er in de Franse Alpen meer sneeuw dan normaal, in Oostenrijk waren de hoeveelheden gemiddeld en in Italië viel het al met al tegen.

Meer dan een halve meter verse sneeuw

Hoog risico op lawines

Helaas hebben we afgelopen wintersportseizoen regelmatig te maken gehad met lawines. Het onstabiele sneeuwdek heeft de nodige mensen het leven gekost. Lange droge periodes, met hoge temperaturen, werden afgewisseld met stevige sneeuwval. Hierdoor konden de verschillende sneeuwlagen niet goed aan elkaar hechten, met een verhoogd risico op lawines tot gevolg. De pistes werden vanzelfsprekend iedere dag gecontroleerd, maar off-piste skiën was afgelopen winter extra link.

Snowboarden met een strakblauwe lucht

Vanaf november houden we u weer op de hoogte van de actuele weersomstandigheden in de Alpen.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.