18 april 2017 door Marco in 'Alpenweer''

alpenweer

Helaas komt het einde van het wintersportseizoen steeds dichterbij. De meeste skigebieden sluiten, of zijn nog slechts enkele weken of dagen geopend. Toch is moeder natuur het daar niet helemaal mee eens, want het heeft de afgelopen dagen flink gesneeuwd in de Alpen. In dit laatste weerbericht blikken we samen terug op het Alpenweer van het afgelopen seizoen en kijken we nog even naar het weerbeeld van aankomende week. We hebben in grote lijnen kunnen genieten van een heerlijk seizoen, al heeft de techniek hier en daar wel moeten helpen. Het was niet altijd eerlijk verdeeld met de sneeuwval.

Deze week: verse sneeuw in het vooruitzicht

Het weer is de aankomende dagen wisselvallig. In het noorden kan boven de 500 meter sneeuw vallen. Er is veel kans op bewolking en de temperaturen blijven laag (tussen de 5 en 10 graden). Dat is flink lager als we kijken naar de afgelopen tijd, waarbij het kwik rond de 20 graden lag. Toch is dat niet in alle gedeelten van de Alpen het geval. In het zuiden ligt de temperatuur namelijk rond de 17 graden.

sneeuw in Lech am arlberg

Een witte wereld in Lech am Arlberg

Het wintersportseizoen van 2016 en 2017

Aan het begin van het seizoen was het behoorlijk spannend. Zou er wel voldoende sneeuw liggen tijdens de kerstdagen? Gelukkig kwam dat op veel plaatsen goed, maar niet overal. De Italiaanse Dolomieten hebben het dit jaar vrij zwaar gehad qua sneeuw. Er viel niet veel, maar door de lage temperaturen was het wel mogelijk om voldoende sneeuw te maken. We kunnen gerust zeggen dat de Italianen meester zijn in het maken van sneeuw. Tussen kerst en het nieuwe jaar viel de meeste sneeuw in het noorden van de Alpen en scheen het zonnetje vooral in het zuiden. Fijn natuurlijk als je gek bent op skiën met een zonnetje, maar minder voor de kwaliteit van de pistes. Het duurde dan ook vrij lang voordat er eindelijk een flink pak sneeuw in Italië aan kwam.

sneeuw in brandnertal

Een dik pak sneeuw in het Brandnertal

Een flink aantal sneeuwdumps

Gelukkig ging het begin februari ook eindelijk sneeuwen in Italië. Het was flink wit tijdens de krokusvakantie. Niet alleen in Italië, maar ook in de andere Alpenlanden viel sneeuw en dat zorgde nog wel eens voor flink wat chaos onderweg. De pistecondities waren die week goed. Er zijn flink wat sneeuwdumps geweest en dat zorgde niet alleen voor fijne pistes, maar ook voor lawinegevaar. In de Franse Alpen viel zelfs meer sneeuw dan normaal. Het viel tegen in Italië en de sneeuwval was gemiddeld in de Dolomieten.

Sneeuw in Zauchensee

Sneeuw in Zauchensee

Hoog lawinegevaar

We zijn het afgelopen jaar flink opgeschrikt door heftige lawines met dodelijke slachtoffers. Dat heeft te maken met een onstabiel sneeuwdek. De lange droge periodes, waarbij het vaak niet koud was, werden afgewisseld door heftige sneeuwval. De verschillende lagen in de sneeuw hechtten daardoor niet goed aan elkaar en maakten de kans op lawines hoog. Op de pistes was het goed, maar buiten de pistes skiën was flink af te raden.

Zillertal arena

Sneeuw, sneeuw en nog meer sneeuw in de Zillertal Arena!

Het is wit in Seefeld

Het is wit in Seefeld

Obersdorf

Ook Obersdorf is wit

Val Gardena

Het zonnetje komt door in Val Gardena

sneeuw in montafon

Een prachtige dag in Montafon

weer

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.