10 april 2017 door Marco in 'Alpenweer''

alpenweer

Om de meeste plekken is het weer vandaag erg zacht in de Alpen. In het noorden van Italië kan de temperatuur plaatselijk stijgen naar een graad of 20 en zelfs meer. De vorstgrens ligt rond de 2800 meter en is daarmee erg hoog. In dat weerbeeld komt vanaf vanavond verandering. Er nadert een koufront en de vorstgrens daalt naar 2000 meter. Daarboven kan sneeuw vallen. Vanaf dinsdag trekt dit koufront weer weg en wordt het in de loop van de dag weer droog. In de westelijke helft van de Alpen kan het op woensdag vrij zonnig blijven en in de rest van de Alpen blijft het droog. Vanaf donderdag wordt het erg wisselvallig weer.

Kans op een beetje sneeuw

Door het dalen van de vorstgrens tijdens het arriveren van de neerslag, valt het mee hoeveel sneeuw er in de loop van de avond en ’s nachts gaat vallen. Er wordt in Oostenrijk lokaal zo’n 10 centimeter verwacht. De sneeuwgrens ligt rond de 2000 meter. In de Dolomieten en Franse Alpen blijft het vrijwel droog. Misschien dat er een paar druppels en vlokjes vallen, maar daar houdt het ook echt bij op. Het is bewolkt en kil. In de loop van dinsdag trekt het koufront langzaam weg en klaart het, met name in het westen, flink op. Het is dan iets kouder.

Een fijne dag in Warth - Schröcken (Ski Arlberg)

Een fijne dag in Warth - Schröcken (Ski Arlberg)

Vrijwel overal droog op woensdag

Wolken en zon wisselen elkaar af op woensdag. We zien de meeste zon in Zwitserland en Frankrijk. In Oostenrijk is het bewolkt, maar het blijft wel droog op de meeste plaatsen. De temperatuur ligt rond de 15 graden (1100 meter). De vorstgrens stijgt naar boven de 2300 meter. Echter blijft het niet lang droog en is wisselvallig weer in aantocht.

Zon en licht bewolkt in skigebied Madonna di Campiglio (Trentino)

Zon en licht bewolkt in skigebied Madonna di Campiglio (Trentino)

Mogelijk een nat Paasweekend

Naarmate het weekend vordert, wordt het steeds wisselvalliger in de Alpen. De hoeveelheid neerslag valt nog mee op vrijdag en zaterdag, maar op zondag en ook maandag gaat er behoorlijk wat neerslag vallen. Het wordt iets kouder, het gaat waaien en actieve storingen zijn in aantocht/ De kans op verse sneeuw op 2000 meter neemt toe. In de noordelijke Alpen is 10 tot 30 centimeter sneeuw mogelijk, maar dat is nog wel erg onzeker.

Het origineel van dit weerbericht vindt u hier >

zillertal arena

Het is mooi weer in de Zillertal Arena

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.