7 april 2017 door Marco in 'Alpenweer''

Alpenweer: warm en zonnig wintersportweekend

Het weekend verloopt vrij rustig en zeer zacht in de Alpen. Een hogedrukgebied domineert en zorgt ervoor dat de zon uitbundig kan schijnen op de meeste plaatsen en dat de kans op neerslag gering is. Kortom, het is dit weekeinde lente in de Alpen. Na het weekend wordt het weerbeeld iets wisselvalliger en vooral dinsdag kan er enige tijd neerslag vallen als een koufront vanuit het noorden de Alpenregio gaat passeren. Voor het zover is krijgen we in een groot deel van de Alpenlanden met zon te maken. Alleen het oostelijk deel van Oostenrijk moet het zaterdag met meer wolken doen en mogelijk valt er in Laag-Oostenrijk nog wat regen.

Dinsdag kouder en kans op sneeuw

Vooral in Zwitserland is het lente met maxima rond 20 graden. Het nulgradenniveau vinden we terug rond de 3000 meter, niet ideaal voor de skicondities. Zondag verandert er nauwelijks iets. Het blijft zeer zacht. Ook in Oostenrijk is het overal vrij zonnig met maxima tussen 18 en 22 graden. Na het weekend is het wachten op een koufront dat dinsdag de noordelijke Alpen bereikt. Tot die tijd blijft het zeer zachte weer overheersen met maxima vrijwel overal boven de 20 graden. Op zo’n 2000m is het rond de 6 graden en het nulgradenniveau vinden we terug rond 2700 meter. Dinsdag neemt vanuit het noorden snel de bewolking toe. Koudere lucht stroomt de Alpen binnen en de sneeuwgrens daalt naar zo’n 1700 meter. Het gaat enige tijd regenen en in de noordelijke Alpen valt op hoogte ook sneeuw. Lokaal kan 10-20 cm sneeuw vallen.

Licht wisselvallig

Na dinsdag blijft het enigszins wisselvallig met in de noordelijke Alpen soms een regen of sneeuwbui. Grote neerslaghoeveelheden worden er niet verwacht. Met 10 tot 15 graden is het duidelijk wat minder zacht. Richting het Paasweekeinde nemen de sneeuwkansen weer iets toe, maar overtuigend winterweer zien wij niet in de weerkaarten. Om tot in de dalen te skiën is inmiddels vrijwel onmogelijk of er moeten kunstgrepen zijn toegepast.

Het origineel van dit weerbericht staat op snowplaza.nl >

Canazei - Col dei Rossi

Canazei - Col dei Rossi

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.