3 april 2017 door Marco in 'Alpenweer''

alpenweer

In de Noordelijke helft van het Alpengebied is de komende dagen zo nu en dan kans op een beetje sneeuw. Vooral in Zwitserland en Oostenrijk is die kans groot. De grens ligt dan eerst rond de 1900 meter, maar daalt langzaam naar 1400 meter op donderdag. In een klein gedeelte van de Franse Alpen en in Zwitserland ligt die grens een paar honderd meter hoger. Rond het weekend bereikt er opnieuw een hogedrukgebied de Alpen. De temperatuur loopt flink op en het zonnetje schijnt. Van wind is vanaf dat moment weinig sprake.

Weinig neerslag

Door een hogedrukgebied boven de Keltische Zee komt er een noordwestelijke stroming op gang met een aantal storingen. Daarbij valt af en toe neerslag in de vorm van regen of sneeuw. Door koude lucht op donderdag, daalt de sneeuwgrens even flink. In het zuiden van de Alpen blijft het echter zo goed als droog en zonnig.

montafon

Het is bewolkt in skigebied Silvretta Montafon

Zachte lucht in aantocht

Rond het weekend ziet het er naar uit dat het hogedrukgebied dat boven de Keltische Zee hangt naar het centrale gedeelte van het Europese vasteland trekt. Daardoor blijven de storingen ver weg van het Alpengebied en blijft het een aantal dagen droog. Het lijkt erop dat een periode van langdurige hogedruk er niet in zit. Er wordt door een zuidelijke stroming zachte lucht uitgevoerd en de vorstgrens stijgt daar tot zo’n 3000 meter. Het wordt daardoor snel groen in de Alpen.

La Thuile - Chaz Dura

Veel zon in La Thuile - Chaz Dura

Onzeker weerbeeld rondom Pasen

Rondom pasen trekken nog veel mensen richting de Alpen. Het lijkt nog redelijk ver weg, maar toch ziet het er nu al niet winters uit. Skiën is daardoor vooral mogelijk in de hoger gelegen gebieden. Het is mogelijk dat er rond die tijd toch weer een storing met neerslag over trekt, maar daar valt nog niks over te zeggen. Het lijkt erop dat het vanaf vrijdag tot halverwege de week droog blijft.

Het origineel van dit weerbericht vindt u hier >

pasen op wintersport

Gaat u nog naar de sneeuw rondom Pasen?

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.