24 maart 2017 door Marco in 'Alpenweer''

alpenweer

De komende dagen is het weerbeeld betrekkelijk rustig in de Alpenlanden. Droog weer overheerst en de temperatuur kan flink oplopen. De Alpen op de grens tussen Frankrijk en Zwitserland en de zuidelijke Alpen in Zwitserland (Walliser en omgeving) blijven eerst wel gevoelig voor neerslag. Oorzaak is een lagedrukgebied boven de Balearen dat trekt naar het noordwesten. Bijbehorende neerslagzone beweegt over de zuidwestelijke Alpen en zorgt voor regen en boven de 1800 meter sneeuw.

Vrijwel droog

Zaterdag blijft het ook in het westen van Zwitserland op de meeste plekken zo goed als droog. Door stau blijft de Walliser regio nog wel gevoelig voor regen en wolken. Elders is het vrij zonnig. Zeker ook in Oostenrijk waar het door hogedrukinvloed ronduit zonnig is. Maxima liggen daar zaterdagmiddag tussen 15 en 20 graden. Zondag is er op de meeste plaatsen weer wat meer bewolking en wordt het tijdelijk ook iets minder zacht met maxima tussen 12 en 15 graden. In Zwitserland is het vrij grauw en wordt het een graad of 11.

Großer Aber in het Bayerischer Wald

Zon en wolken op de Großer Aber in het Bayerischer Wald

Het is lente in de Alpen

Na het wolkendipje op zondag zien de maandag en dinsdag er weer zeer zonnig uit met maxima tussen 15 en 20 graden. Het is dan volop lente in Oostenrijk en Zwitserland. Door de hoge temperaturen ligt de nulgradengrens ruim boven de 2000 meter. Aan de zuidzijde van de Alpen moet je klimmen tot bijna 3000 meter voor wat vorst. Niet ideaal dus voor de actieve wintersporter. Het meeste skiplezier moet dan in de (vroege) ochtend worden gezocht.

Sölen

Wat een rust op de pistes in Sölden

Op termijn geen nieuwe kou

Ook op de langere termijn (komende anderhalve tot twee weken) laten de weerkaarten weinig signalen zien voor een terugkeer van kou. Het blijft droog en zacht met maxima vaak ruim boven de 15 graden. De temperaturen liggen te hoog voor deze tijd van het jaar. Slecht nieuws dus voor het bestaande sneeuwdek dat steeds meer aangetast zal worden. Met name in de zuidelijke Alpen is er nog steeds een serieus gevaar op lawines. De verse sneeuw van de afgelopen dagen in combinatie met de hoge temperaturen nu en de slecht of nauwelijks gehechte sneeuwlagen zorgen ervoor dat er in verschillende gebieden nog een waarschuwingscode 2 of 3 uitstaat.

Het origineel van dit weerbericht vindt u hier >

skigebied Kleine Scheidegg - Männlichen (Jungfrau Region)

Veel wolken in skigebied Kleine Scheidegg - Männlichen (Jungfrau Region)

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.