17 maart 2017 door Marco in 'Alpenweer''

alpenweer

Dit weekend koersen diverse lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan over Denemarken naar het oosten van Europa. Bij dat lagedrukgebied hoort een golvend polair front en dat bereikt zo nu en dan ook de Alpen. Het resultaat: neerslag. Wel is het zo dat er tussendoor ook drogere perioden plaatsvinden, maar op veel zon hoeft u niet te rekenen. De temperaturen blijven hoog, waardoor de sneeuwgrens vaak pas rond de 1700 meter ligt. Op sommige plaatsen zal echter wel sneeuw vallen. In sommige delen van Oostenrijk en in het noorden van Zwitserland is tot wel 50 centimeter sneeuw mogelijk.

Zaterdag veel sneeuw op komst

Ook laat in de middag valt vandaag op sommige gedeelten in de Alpen zo nu en dan wat neerslag. Door een heersende noordwestelijke stroming houdt de zuidkant van de Alpen het veelal droog. Een actieve storing bereikt morgen Zwitserland en Oostenrijk. De sneeuwgrens daalt naar 1600 meter en op sommige plekken is wel een halve meter sneeuw mogelijk. Wel moet men rekening houden met wind boven de 1700 meter. Een noordwestelijke wind wordt verwacht met windkracht 9 en flinke windstoten.

saalbach hinterglemm

Wat een prachtig weer in skigebied Saalbach - Hinterglemm - Leogang - Fieberbrunn

Op zondag trekt de neerslag weg

De meeste neerslag trekt op zondag vanuit het oosten langzaam weg. Wel kan hier en daar nog een bui ontstaan. In de Zwitserse en Franse Alpen breekt de zon het vaakst door, maar de temperatuur loopt ook op. De vorstgrens stijgt flink in de noordelijke Alpen (2300 - 2500 meter). In het zuiden stijgt deze zelfs nog verder (tot bijna 3000 meter). In de dalen kan de temperatuur lokaal oplopen tussen de 13 en 20 graden. In het noorden van Italië verwacht men de hoogste temperaturen.

zillertal arena

Een zonnige dag in de Zillertal Arena

Aankomende week begint rustig, daarna wisselvallig

Aankomende week begint rustig. Wel is de lucht zacht, dus heeft u de beste pistes in de hogergelegen gebieden. De vorstgrens daalt gestaag tot onder de 2000 meter door een storing die in de loop van woensdag de Alpen bereikt. Tot woensdag is het rustig met hier en daar zon. In de dalen ligt de temperatuur rond de 11 graden en op 1500 meter is het een graad of 7. Het wordt vanaf woensdag vaker bewolkt en opnieuw krijgen gebieden boven de 1600 meter met sneeuwval te maken.

Het origineel van dit weerbericht vindt u hier >

sölden

Heerlijk weer in Sölden

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.