Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: weinig wind en zonnig

Zonnig en hoge temperaturen. Die combinatie veranderd voorlopig helaas nog niet. Boven de 2000 meter zijn de pistes vaak prima, maar daaronder wordt het snel minder. Ook deze week is dat weerbeeld niet heel anders. De weerkaarten laten weinig wind, veel zon en temperaturen boven het vriespunt zien. Dat alles heeft te maken met een hogedrukgebied in de Alpen. De afgelopen week heeft het flink gesneeuwd en dat in combinatie met de (veelal) strakblauwe lucht en het stralende zonnetje, levert prachtige beelden op.

Zon en weinig wind

Het mooie weer wordt veroorzaakt door een uitgestrekt hogedrukgebied. Het centrum van het hogedrukgebied ligt ten westen van de Alpen. Daardoor staat er een zwakke noordelijke stroming en dat beperkt het oplopen van de temperatuur. Met al dit zonnige weer is de zon al behoorlijk krachtig, dus het is belangrijk om je goed in te smeren. Verbranden gaat snel. Op 1500m hoogte is het serieus zacht en stijgt het kwik 's middags tot rond 15 graden, in de Italiaanse Alpen soms nog wat hoger. De lucht is wel heel droog dus het smelten van de sneeuw gaat niet al te hard. Toch kunnen de pistes onder de 2000m 's middags geregeld papperig worden.

Het is zonnig weer in Montafon

Lawinerisico

Het schitterende weer gaat wel samen met een serieus gevaar voor lawines. Nogmaals: houd de lokale waarschuwingen echt goed in de gaten! Zowel in Oostenrijk als Zwitserland, Italië en Frankrijk staat het lawinegevaar op niveau 2 of 3. Wees alert, want met deze zonneschijn kunnen er grote verschillen in temperatuur ontstaan, waardoor de hechting van bepaalde sneeuwlagen ineens minder wordt. Het gevaar geldt vooral voor de skigebieden waarbij er een dik pak sneeuw gevallen is.

Sneeuw en een blauwe lucht in Ski Arlberg

Weekend slechter?

Pas aanstaande zaterdag wordt een weersverandering berekend. De komende dagen is het niet altijd even zonnig, maar die paar wolkenvelden leveren geen neerslag op. In het weekend neemt de bewolking waarschijnlijk wel toe en moeten we ook rekening houden met regen en sneeuw. De neerslag bereikt zaterdag de noordflanken en meteen neemt ook de wind fors toe. In de Duitse Alpen kan, bij deze verwachting, zaterdag amper nog geskied worden. Het slechte weer breidt zich later op de dag en zondag over een groot deel van de Alpen uit. De sneeuwgrens komt tussen 1300 en 1600m hoogte te liggen.

Het origineel van dit weerbericht vindt u hier >

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.