6 maart 2017 door Marco in 'Alpenweer''

Alpenweer: veel sneeuw voor Franse en Zwitserse Alpen

Een venijnige storing trekt vandaag vanuit Normandië, via Parijs naar het westelijk Alpengebied. Vooral vanavond kan er lokaal veel sneeuw vallen. Tot morgenochtend kan er vooral in de Franse Alpen plaatselijk meer dan 60 centimeter sneeuw vallen. Daarbij waait het ook nog eens fors uit het noordwesten. De omstandigheden om vandaag in Frankrijk op de ski's te stappen zijn dus verre van ideaal. Vanaf morgen wordt de stroming meer west tot noordwest, waardoor vooral tot in het weekend de noordelijke helft van de Alpen met sneeuwval te maken gaat krijgen.

Gevecht tussen winterkou en voorjaarslucht

In het Alpengebied wordt deze week de strijd tussen koude winterse luchtmassa's en zachtere voorjaarslucht uitgevochten. De eerste dagen houdt de koude lucht nog stand, maar woensdag en donderdag komt vanuit het westen zachtere lucht binnen met de hoogste waarden in het begin van het weekend. Mogelijk dat rond 1500 meter in de Franse Alpen de temperatuur oploopt tot boven 10 graden. De koude lucht geeft zich niet zomaar gewonnen en zal mogelijk begin volgende week weer haar intrede doen. Door dit gevecht zal het vaak bewolkt zijn met regelmatig sneeuw.

Grijs en grauw: het overheersende weerbeeld deze week

Grijs en grauw: het overheersende weerbeeld deze week

Grote kans op lawines

Vooral in de Franse en Zwitserse Alpen gaat er veel sneeuw vallen deze week. Lokaal kan er meer dan een meter verse sneeuw gaan vallen. Ook in de noordelijke helft van de Alpen in Oostenrijk vallen enkele tientallen centimeters. Door de wisselingen in luchtmassa's zal de sneeuw die valt mogelijk telkens een andere structuur aannemen, waardoor er een gelaagdheid in het sneeuwdek ontstaat. De kans op lawines neemt daardoor toe, zeker op de plaatsen waar veel sneeuw valt. Vooral in de tweede helft van de week wordt het oppassen.

Kans op lawines is groot

Kans op lawines is groot

Weinig zonneschijn

Door alle storingen die de komende week passeren in het Alpengebied, zal de zon maar weinig schijnen. Ook in het Duits Middelgebergte is het hoofdzakelijk grijs weer. Onder de dikkere wolkenpakketten zal af en toe wat lichte sneeuw, in de dalen motregen, kunnen vallen. Vrijdag en zaterdag ligt een uitloper van het Azorenhoog, een hogedrukgebied boven de Azoren, in de buurt van de Alpen. Dan is de kans op zon en rustig, droog, weer het grootst. Dan ook de hoogste temperaturen van mogelijk lokaal 15 graden in de dalen. De vorstgrens ligt rond 2300 meter.

Sölden

Het is grijs en grauw in Sölden vandaag

Handige weerlinks

Het origineel van dit weerbericht vindt u hier >

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.