27 februari 2017 door Marco in 'Alpenweer''

alpenweer

Dit week komen er veel storingen over de noordelijke helft van Europa voorbij. Daarbij krijgen de Alpen regelmatig met sneeuwval te maken. Door een noordwestelijke stroming kunnen we eerst vooral sneeuw verwachten in het noordelijke gedeelte van de Alpen. Naar mate de week vordert, wordt deze stroming zuidwestelijk en krijgen ook de zuidelijke Alpen te maken met een verse laag sneeuw. In de Dolomieten gaat het dinsdag sneeuwen en daarna is het mogelijk tot aan het weekend droog. De lucht wordt in het weekend een stuk zachter, waardoor de sneeuwgrens stijgt tot 2300 meter.

Kans op sneeuw in het noorden van de Alpen

Door een hogedrukgebied boven de Azoren en een lagedrukgebied boven de noordelijke helft van Europa, zorgt een westelijke stroming voor veel storingen. De meeste storingen trekken langs de noordelijke Alpen voorbij en zorgen daarmee geregeld voor verse sneeuw. Vooral in Frankrijk en Zwitserland, ook in mindere mate in Oostenrijk, valt tot aan het weekend zo’n 50 centimeter sneeuw. In de Dolomieten valt op dinsdag sneeuw, maar wel boven de 2200 meter.

 skigebied Warth-Schröcken (Ski Arlberg)

Het is een fijne skidag voor de wintersporters in skigebied Warth-Schröcken (Ski Arlberg)

Er is niet veel zon

Vandaag is het op een aantal plaatsen zonnig met weinig wolken, maar de rest van de week is dat maar weinig het geval. Door de binnenstromende polaire lucht zal het wolkendek zo nu en dan breken, maar dat is spaarzaam. Tot het weekend bereikt een warmtefront de Alpen en dat zorgt voor bewolking. De temperatuur loopt flink op. Gelukkig niet voor lang, want na het weekend wordt het hoogstwaarschijnlijk flink kouder. De mooiste skidagen lijken tot nu toe vandaag en donderdag te zijn.

skigebied Kleine Scheidegg - Männlichen (Jungfrau Region)

Zonnig weer in skigebied Kleine Scheidegg - Männlichen (Jungfrau Region)

Sneeuw in Winterberg

Gelukkig ook goed nieuws voor de wintersporters die deze week het Sauerland bezoeken. Na de zachte lucht en regen van de afgelopen dagen, lijkt het erop dat neerslag vanaf 400 meter als sneeuw gaat vallen. Op de top kan dat zo’n 20 centimeter verse sneeuw zijn. Wel is het zo dat in de lager gebieden, waar het een stuk warmer is, vooral regen en natte sneeuw vallen.

Hochkrimml - Gerlosplatte in de Zillertal Arena

Aardig wat bewolking op de Hochkrimml - Gerlosplatte in de Zillertal Arena

Handige weerlinks:

Het origineel van dit weerbericht vindt u hier >

weer

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.