24 februari 2017 door Marco in 'Alpenweer''

alpenweer

Vandaag en morgen krijgt het Alpengebied te maken met ijskoude- en vochtige lucht. Deze lucht komt vanuit het noordwesten de Alpen binnen. Het is wel bewolkt, maar er valt een tijd lang sneeuw in een heleboel wintersportgebieden. Wel verschuift deze neerslag geleidelijk aan vooral naar de oostelijke gebieden. In de loop van zaterdag wordt het langzamerhand droog en daarna staan er een paar prachtige wintersportdagen op de planning met veel zon. Vanaf dinsdag is er opnieuw kans op sneeuwval.

Het sneeuwt vooral in Oostenrijk

Vandaag is het behoorlijk grijs en bewolkt in een groot deel van de Alpen. Er valt in veel plaatsen steeds wat sneeuw. We zien wel dat de neerslag zich vooral beperkt tot het oostelijke deel van de Alpen. Vooral in Tirol en Karinthië sneeuwt het flink. De sneeuwgrens ligt rond de 1000 meter en er kan zo’n 5 tot 10 centimeter sneeuw vallen tot het eind van de dag. Later in de middag breekt de zon door in de Franse Alpen en stijgt de vorstgrens naar 1500 meter. Ook in Duitsland zijn de omstandigheden rustig. Wel is het bewolkt in een groot deel van het land en kan er in de middelgebergten mogelijk wat sneeuw vallen.

weerkaart

De satellietfoto van vanochtend laat opklaringen vanuit het noorden zien

Zon op zaterdag

Het hogedruk gaat vanaf zaterdag overheersen in de Alpen. Het wordt een aantal dagen prachtig weer met veel zon en weinig wind. Wel gaat de temperatuur iets stijgen. De vorstgrens ligt overdag veelal rond 1600 meter in Oostenrijk tot bijna 2.000 meter in het zuidwesten van de Alpen. De lucht is behoorlijk droog en zelfs met een graad of 2 tot 4 in de plus blijft de sneeuw redelijk onaangetast. Voor de wintersporters die terug naar huis reizen: onderweg in Duitsland en Frankrijk zijn de omstandigheden prima. Pas in België of in het Ruhrgebied kom je bewolking tegen en kan het gaan regenen.

Sneeuw in Lech am Arlberg

Sneeuw in Lech am Arlberg

Kans op sneeuw na het weekend

Op zondag kan het bewolkt zijn, maar er is geen sprake van neerslag. Met name in het westelijke gedeelte van de Alpen komt de vorstgrens iets hoger te liggen. Pas na 2000 meter komt de temperatuur niet meer in de plus. Ook maandag is het redelijk weer, maar ook dan komt de bewolking om de hoek kijken. Vervolgens gaat het in de avond sneeuwen en regenen in Frankrijk en Zwitserland in het westen en noorden. De nadruk voor de sneeuw ligt vooralsnog op Wallis en het Berner Oberland, waarbij de sneeuwgrens rond 1200 meter ligt.

bewolkt en sneeuw zillertal

Bewolkt en sneeuw in de Zillertal Arena

Handige weerlinks:

Het origineel van dit weerbericht vindt u hier >

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.