13 februari 2017 door Marco in 'Alpenweer''

Alpenweer: prachtige week, maar erg zacht

Een omgegablokkade met de as over het centrale deel van Europa zorgt ervoor dat storingen tot het weekend op grote afstand van de Alpen blijven; de Alpen bevinden zich ook precies onder de as van de rug van hogedruk. Het feit dat het een een "warmbloedig" hoog betreft, is voor de Alpen ook nog eens zeer ongunstig. Woensdag ligt de vorstgrens in Tirol tussen 2500 en 3000 meter, in de Franse en Zwitserse Alpen enkele honderden meters lager. In het weekend komen storingen weer dichterbij; de vorstgrens daalt en er wordt verse sneeuw verwacht.

Zachte lucht

Deze week wordt vanuit het westen zachtere lucht aangevoerd. Aankomende woensdag bereikt de kern van een hogedrukgebied het oostelijk deel van de Alpen, waardoor de vorstgrens stijgt naar 2500 tot plaatselijk zelfs 3000 meter. In de Franse en Zwitserse Alpen ligt de vorstgrens iets lager, maar ook ruim boven 2000 meter. Door de zachte lucht zal de sneeuw flink onderhevig zijn aan smelt, nog eens extra door de grote hoeveelheid zonneschijn deze week. Het enige voordeel is dat er weinig wind staat, waardoor snelle smelt enigszins wordt geremd.

Veel zon de komende week, alleen de sneeuw zal eronder lijden

Veel zon de komende week, alleen de sneeuw zal eronder lijden

In het weekend mogelijk sneeuw

Het hogedrukgebied boven Centraal-Europa vlakt af en de omegablokkade wordt daarmee richting het einde van de week teniet gedaan. Storingen in vooral de bovenlucht rukken op en bereiken de Alpen mogelijk dit weekend. Deze storingen zijn gevuld met koude lucht; de vorstgrens daalt en er valt mogelijk flink wat verse sneeuw. De sneeuw zal met de noordwestelijke bovenstroming vooral voor het noordelijk deel van de Alpen bestemd zijn. Regio's als de Dolomieten houden het over het algemeen een stuk droger. Na het weekend worden de storingen snel minder actief.

Sneeuwkanonnen kunnen dit weekend weer uit, er wordt verse sneeuw verwacht

Sneeuwkanonnen kunnen dit weekend weer uit, er wordt verse sneeuw verwacht

Volgende week mogelijk veel wind

Dit weekend start de voorjaarsvakantie voor het noordelijk deel van Nederland. Tradietiegetrouw trekken veel mensen richting de Alpen voor een wintersportvakantie. Het geluk is dat precies dit weekend de vorstgrens daalt en er verse sneeuw valt, maar ook de barokliniteit in de atmosfeer neemt toe; de verschillen tussen het zuiden en noorden van Europa zijn groot. Hierdoor komt er langs de noordflank van de Alpen mogelijk veel wind te staan, wat skieën bemoeilijkt en waardoor mogelijk liften gesloten moeten worden. In het zuiden blijft het vrij rustig.

Mogelijk veel wind in de Nordalpen volgende week

Mogelijk veel wind in de Nordalpen volgende week

Handige weerlinksHet origineel van dit weerbericht staat op snowplaza.nl >

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.