3 februari 2017 door Marco in 'Alpenweer''

Alpenweer: verse sneeuw en lage(re) temperaturen

Dankzij een hogedrukgebied boven Scandinavië krijgen met name de Zuidalpen de komende dagen met sneeuwval te maken. In onder andere de Dolomieten en in het zuiden van Tirol kunnen enkele tientallen centimeters vallen. De aanwezige zachtere lucht wordt ook verdreven en de vorstgrens daalt tot diep in het dal, daarmee ook de sneeuwgrens. Van fraai skiweer is de komende periode door alle storingen helaas geen sprake. Het is vaak bewolkt en zo nu en dan valt er sneeuw. De wind lijkt zich wel rustig te houden.

Vooral zaterdag en maandag sneeuwval

Een pittige storing trekt morgen in de loop van de dag vanaf de Golf van Biskaje richting Centraal-Europa. Aan de zuidflank van dit lagedrukgebied ontstaat nabij Genua een klein lagedrukgebiedje die vooral morgen en zondag voor sneeuwval gaat zorgen in de Zuidalpen. Na maandag worden de storingen minder actief en valt er zo af en toe een keer wat sneeuw, de grote hoeveelheden hebben we dan inmiddels achter de rug. Er komt wat vaker ruimte voor de zon.

Vorstgrens daalt

Op veel plaatsen, en vooral in de Oostenrijkse Alpen, ligt de vorstgrens rond 2200 meter. De komende dagen daalt de vorstgrens gestaag naar ongeveer 800 meter op maandag en zo'n 500 meter op donderdag. Hierdoor maken met name de dalen in de tweede helft van de week kans op sneeuw. De aangevoerde lucht in de lagere delen van de atmosfeer zijn droog van oorspong, dus de kans op mist in de dalen lijkt klein.

Lech am Arlberg, Kriegerhorn 2070 m.

Lech am Arlberg, Kriegerhorn 2070 m.

Mooi weer komt dichtbij

Aan het einde van de week lijkt hogedruk weer grip te krijgen op het weer in en rond het Alpengebied. Hierdoor wordt het veel vaker droog en breekt met name de zon ook steeds vaker door. De luchtmassa blijft koud en droog; komt de temperatuur even boven het vriespunt, dan zal de sneeuw er niet veel onder te lijden hebben. Mogelijk trekt de vorstgrens volgend weekend weer iets omhoog, maar blijft ruim onder 1500 meter.

Het origineel van dit weerbericht staat op snowplaza.nl >

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.