30 januari 2017 door Marco in 'Alpenweer''

apenweer

Het afgelopen weekend hebben de meeste wintersporters kunnen genieten van fijne condities. Deze week ziet het er, na een stabiele periode met vaak volop zon, behoorlijk wisselvallig uit. Er gaat sneeuw vallen, maar omdat de temperaturen oplopen, kan het in sommige dalen zeker ook gaan regenen. Er zijn uiteraard ook drogere periodes en daarin kan het kwik door föhn soms behoorlijk oplopen.Vanuit het westen neerslag

Het weer in de Alpen verschilt vandaag nogal. In het oosten en zuiden blijft het droog en schijnt de zon nog flink. Maar in het westen (Frankrijk en Zwitserland) raakt het snel bewolkt en in de middag gaat het sneeuwen en regenen. Daarbij loopt de sneeuwgrens op naar 1000 tot 1500 meter. Overigens kan er in de Franse en Zwitserse Alpen behoorlijk wat vallen, dinsdagochtend kan er op de hogere pistes plaatselijk een halve meter verse sneeuw liggen.

Ondanks de wolken is het helder in Cervino Ski Paradise

Ondanks de wolken is het helder in Cervino Ski Paradise

Wisselend beeld

Dinsdag loopt er nog een storing aan de noordflank van de Alpen langs. Dat betekent voor grote delen van Zwitserland en Oostenrijk dat er nog wat verse sneeuw valt. Maar de sneeuw valt niet overal tot in de dalen, de sneeuwgrens ligt rond 1500m in Zwitserland en net iets lager in Oostenrijk. Overigens beperkt de neerslag zich in Oostenrijk voor een groot deel tot Vorarlberg, Tirol en het Salzburgerland. In Frankrijk en Italië valt weinig tot geen neerslag. Woensdag is het op de meeste plaatsen droog en schijnt de zon veel vaker. In de dalen kan het wel nevelig blijven en blijven lage wolkenvelden soms hangen (Hochnebel).

Het is bewolkt en donker weer op de Huettenkopf in Golm

Het is bewolkt en donker weer op de Huettenkopf in Golm

Stijgende sneeuwkansen in zuiden

Later in de week hebben we een zuidelijke stroming. Dat betekent dat de temperaturen oplopen en dat er in sommige gebieden ook sprake kan zijn van föhn. Dan lopen de temperaturen in sommige dalen zelfs op tot 15 graden of meer. Aan de zuidflank van de Alpen speelt föhn geen rol, maar door stuwing tegen het bergmassief kan er wel neerslag ontstaan. De kans op sneeuw is eerst vooral groter in de Italiaanse Alpen, maar neemt geleidelijk ook toe in de Dolomieten.

weerbeeld

Het weerbeeld van de komende drie dagen

Handige weerlinks:

Klik hier voor het origineel van dit weerbericht >

weer

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.