23 januari 2017 door Marco in 'Alpenweer''

Alpenweer: prachtig skiweer houdt ook deze week aan

Het bolwerk van hogedruk houdt ook de komende week nog altijd stand. Dat betekent dat het vaak erg zonnig is, maar ook dat er nauwelijks tot geen verse sneeuw zal gaan vallen. Ondanks dat er geen verse sneeuw valt, is het lawinegevaar nog altijd aanwezig. Het blijft overigens boven 2000 meter perfect voor goede pistes, maar vanaf woensdag komt mildere lucht vanuit het noordwesten aan en gaat de temperatuur in de dalen omhoog.

Prachtig weer

Dagenlang is het skiweer in vooral het Alpengebied perfect. Er staat weinig wind en tot in de dalen blijft het vrienzen. Bovenal is het zeer zonnig weer, soms is er geen wolkje aan de lucht. Ook in het Sauerland en de Ardennen is het vaak rustig en fraai weer. In de Ardennen komen de komende dagen echter vaker wolken voor. Neerslag valt er de komende week nauwelijks. Door het hogedrukgebied krijgen storingen geen kans op de Alpen te bereiken. Het lijkt tot begin volgende week zelfs helemaal droog te blijven

Iets zachtere lucht vanaf woensdag

Het hogedrukgebied trekt zich de komende dagen wat verder terug naar Oost-Europa. Hierdoor bereikt wat mildere lucht tijdelijk de Alpen, waardoor het vooral in de dalen tot dooi gaat komen. Boven ongeveer 2200 meter blijft het prachtig vriezend weer. De lagergelegen pistes zullen dus last hebben van smelt overdag, maar in de nachten kan dat weer worden aangevuld met 'kunstsneeuw'. De lucht in de Dolomieten wordt ook een stuk zachter, maar is wel droog. Hierdoor zal de sneeuw in de toplaag niet papperig worden, maar mogelijk wat sublimeren.

Schitterend skiweer in de Dolomieten

Schitterend skiweer in de Dolomieten

Lawinegevaar ligt op de loer

Ondanks het feit dat er de komende periode geen sneeuw valt, blijft het risico op lawines sterk aanwezig. In de afgelopen dagen zijn er zelfs fatale ongevallen gebeurd waarbij mensen zijn omgekomen door een lawine. Het is dus raadzaam alleen op de pistes te blijven, off-piste is levensgevaarlijk.

Lawinegevaar

Handige weerlinksHet origineel van dit weerbericht staat op snowplaza.nl >

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.