16 januari 2017 door Marco in 'Alpenweer''

Alpenweer: uitstekende skicondities in de Ardennen

Wintersporters die deze week geboekt hebben zitten goed. Na de vele verse sneeuw van de afgelopen week is het de komende dagen prima toeven in de Alpen, maar ook in de Ardennen en het Duitse middelgebergte. In het grootste deel van de Alpen viel de afgelopen week tussen de 50 en 100 cm. Alleen de zuidkant van de Alpen moet het veelal met kunstsneeuw doen, maar ook daar zijn de meeste pistes goed begaanbaar. In de Ardennen was het afgelopen weekend spitsuur. Een verse laag sneeuw van lokaal 50 cm lokte veel mensen naar de Belgische pistes.

Heerlijk skiën in de Ardennen en het Sauerland

De verwachting is dat de komende dagen de sneeuw blijft liggen en dat de wintersportmogelijkheden in de Ardennen goed blijven. Hetzelfde geldt voor het Sauerland waar het in Willingen en Winterberg mooi wit is én blijft met een sneeuwlaag tussen de 50 en 90 cm. De maxima liggen tussen -5 en 0 graden met vaak veel zon. Heerlijk weer om dus even een paar dagen te gaan skiën in het Sauerland!

Perfecte omstandigheden in Winterberg

Perfecte omstandigheden in Winterberg

Een weekje hogedruk

De prima skicondities worden veroorzaakt door een krachtig hogedrukgebied dat zich boven het continent bevindt. De as van deze gordel van hogedruk bevindt zicht grofweg langs de lijn Londen – Berlijn – Kiev. Hierdoor wordt koude en droge lucht naar de Alpenlanden getransporteerd. De temperaturen zijn deze week dan ook niet hoog, maar het is wel zonnig. ’s Nachts vriest het vaak streng en ook overdag komt de temperatuur nauwelijks tot niet boven het vriespunt uit. Qua neerslag is het rustig. Alleen langs de noordflank van de Alpen kunnen maandag en dinsdag nog een paar sneeuwbuitjes vallen uit wolkenvelden die ontstaan door een noordoostelijke stau. Verder blijft het in de skigebieden vrijwel overal droog.

Pas op: Lawinegevaar!

Het lawinegevaar is deze dagen wel groot. Met name in de hogere Alpen (boven de 2000m) is een waarschuwingscode 4 van kracht. De dikke laag verse sneeuw ligt daar op een al bestaande sneeuwlaag en dit kan makkelijk voor sneeuwverschuivingen zorgen. In vrijwel alle hoge skigebieden wordt met klem geadviseerd niet buiten de pistes te gaan vanwege het lawinegevaar. Hou daarom deze dagen de waarschuwingen van de lokale autoriteiten goed in de gaten. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Het origineel van dit weerbericht staat op snowplaza.nl >

Nassfeld - Hermagor

Nassfeld - Hermagor

14-daagse weersverwachting St. Anton am Arlberg

14-daagse weersverwachting St. Anton am Arlberg

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.