9 januari 2017 door Marco in 'Alpenweer''

Alpenweer: wisselvallige week

Standvastig weer is er deze week niet te verwachten in en rond de Alpen. Daarvoor is het weer te wisselvallig. Grote sneeuwdumps worden er niet verwacht, maar zo af en toe een paar decimeter sneeuw zal er zeker wel vallen. Al met al prima wintersportweer tussen de sneeuwval door. De stroming blijft de komende dagen noordwestelijk en daardoor kunnen storingen opdringen tot de Alpen.

Vaak prima skiweer

Vandaag, maandag, blijft het op de meeste plaatsen droog, maar dinsdag zien we in de ochtend vanuit het westen een nieuw sneeuwfront de Franse en Zwitserse Alpen binnen trekken en voor zo’n 10 tot 20 centimeter zorgen op de meeste plaatsen. Woensdag is het overdag lang droog en prima skiweer. ’s Avonds kan er opnieuw verse sneeuw vallen. Dit wisselvallige weer blijven ook de rest van de week zien. Droge perioden met prima skicondities worden afgewisseld met neerslag. De eerste helft van de week ligt de nadruk op de westelijke Alpen, in de tweede weekhelft krijgt ook Oostenrijk en het zuiden van Duitsland zijn portie sneeuw en kan er 10 tot 30 centimeter sneeuw vallen op de noordelijke flanken. Aan de zuidkant van de Alpen is het vaak zeer zonnig.

Zermatt

Het puntje van de Matterhorn (Zermatt) in de zon

Minder koud

Het wordt de komende dagen wel minder koud. Maandag en dinsdag vriest het nog wel op de meeste plaatsen (’s nachts nog strenge tot zeer strenge vorst), maar de echte diepvrieskou is naar het (zuid)oosten verdrongen en vanaf woensdag komt het kwik overdag weer vaker boven 0. Met name in de dalen valt de neerslag dan weer vaker als regen als de vorstgrens weer stijgt tot boven de 800 meter en de kans op gladde wegen (ijzel) neemt toe.

Door het wisselvallige weerbeeld en de porties verse sneeuw die steeds vallen is het in combinatie met de soms stevige wind wel zo dat er in een groot deel van de Alpen lawinegevaar is. Zorg ervoor dat als je de pistes op gaat jezelf goed op de hoogte bent van de waarschuwingen die uit staan.


Het origineel van dit weerbericht staat op snowplaza.nl >

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.