6 januari 2017 door Marco in 'Alpenweer''

Alpenweer: 20 cm verse sneeuw en zeer koud

Het is vandaag bitterkoud in delen van de Alpen. Vooral in Oostenrijk is het op pistes vanaf 1500m rond de -20 graden! Die extreme kou wordt de komende dagen naar het oosten weggedrukt. Neerslag valt er vandaag niet, morgen neemt aan de noordflank, laat op de dag, de kans op sneeuw weer toe. Ook volgende week zien we vooral aan de noordflank soms verse sneeuw vallen. Na de sneeuwdump van de afgelopen dagen (op sommige plaatsen meer dan een halve meter), is van neerslag vandaag vrijwel nergens sprake. De zon schijnt geregeld.

Extreme kou

Alleen in het oosten van Oostenrijk tot tegen het Salzburgerland, komen meer wolken voor en valt af en toe een sneeuwbui. Opvallend zijn vooral de temperaturen. In Frankrijk is het nog enigszins gematigd. Op 1500m liggen de maxima tussen -8 en -11. Maar hoe verder naar het oosten, hoe kouder het wordt. De skipistes in Oostenrijk, boven de 1500 meter laten temperaturen zien van -20 graden! Dat is wel iets om rekening mee te houden.

Nog meer verse sneeuw in het weekend

Zaterdag is het een groot deel van de dag zonnig, maar aan de noordflank neemt geleidelijk de bewolking toe. Vanuit het noorden nadert een nieuwe storing en in de nacht naar zondag begint het in het zuiden van Duitsland en het noorden van zowel Zwitserland als Oostenrijk weer te sneeuwen. Zondag wordt het in de loop van de dag weer droog, als laatste ook in Oostenrijk. Aan de noordflank van de Alpen is dan weer 10 tot 20cm verse sneeuw gevallen, de meeste sneeuw valt in Beieren, Vorarlberg, Tirol en het Salzburgerland. Na het weekeinde blijft het wat wisselvallig. Er zijn mooie dagen met zon, maar soms valt er ook wat sneeuw. Daarbij richt de neerslag z’n pijlen vooral op de noordflank van de Alpen. In Italië valt vrijwel geen sneeuw.

Lech am Arlberg, Kriegerhorn 2070 m.

Lech am Arlberg, Kriegerhorn 2070 m.

Pas onderweg op voor gladheid en sneeuw!

Gaat u dit weekeinde op pad; komt u terug of mag u naar de Alpen reizen, dan heeft u u wel wat met het weer te stellen. Zaterdagochtend is het bitterkoud! Veel skioorden in Oostenrijk starten met temperaturen van tegen de -20 graden. Ook in het zuiden van Duitsland, tot Frankfurt aan toe, liggen de minima soms onder de -15 graden. In Frankrijk is het iets minder extreem, maar ook daar is het in de vroege ochtend vaak -10 graden. Deze waarden kunnen problemen geven bij het starten van de auto.
De meeste wegen zullen inmiddels wel sneeuwvrij zijn gemaakt, maar pas toch erg op voor gladheid! Onderweg naar Nederland kom u vooral in Duitsland steeds slechtere weercondities tegen. Er kan sneeuw vallen en later op de dag, dichter bij Nederland is er ook kans op ijzel. In de late avond van zaterdag bereikt de neerslag ook de noordelijke Alpenrand en daar sneeuwt het. Zo heeft uitstel van de reis pas zin als u (laat) op zondag kunt vertrekken.

Het origineel van dit weerbericht staat op snowplaza.nl >

Pas onderweg op voor gladheid en sneeuw!

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.