23 december 2016 door Marco in 'Alpenweer''

Alpenweer: verse sneeuw op komst in Oostenrijk

De geluksvogels die de komende week gaan skiën hebben over het algemeen prima omstandigheden. Natuurlijk, de situatie op de lage pistes is niet al te best, maar dat wisten we al een tijdje. Maar wat hoger op de berg zijn de omstandigheden vaak goed en soms zelfs perfect. En als bonus valt er tijdens de kerstdagen in delen van de Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse Alpen ook nog wat sneeuw. Achter die wens kan u dus ook een vinkje zetten. Onderweg naar de Alpen heeft u over het algemeen geen winterse problemen op de weg. Wel kan het urenlang regenen bij temperaturen van een graad of 5.

Sneeuw boven de 1500 meter

Zaterdag in de namiddag en avond bereikt de neerslag het Alpengebied. Het zou ideaal zijn als u dan al in uw huisje of hotel zit, want anders krijgt u tijdens de laatste kilometers misschien toch nog met sneeuwval te maken. In eerste instantie sneeuwt het licht boven de 1500m, in de avonduren daalt de sneeuwvalgrens naar ongeveer 1200m. Gaat u zondag rijden dan heeft u onderweg ook geregeld regen. Bij vertrek in Nederland is het zacht, maar richting de Alpen wordt het geleidelijk kouder.

5 tot 30 cm verse sneeuw in Oostenrijk

Sneeuwval komt u zondag met name in Oostenrijk tegen. In de Zwitserse Alpen wordt het zondagochtend alweer droog. In Oostenrijk houdt de lichte sneeuwval tot in de avonduren aan. Verwacht overigens geen dik pak sneeuw, op de meeste plaatsen valt 5 tot 10 cm, op een enkele plek in Salzburgerland en Vorarlberg oplopend tot 30 cm. De rit richting de Franse Alpen verloopt zonder sneeuwval.

14-daagse weersverwachting Sölden

Zonnige wintersportweek

Maandagmiddag en -avond bereikt een volgend sneeuwgebied het noordelijke Alpengebied. De sneeuwvalgrens ligt wederom tussen 1200 en 1500m. Met name in de Duitse Alpen waait het bovendien fors. Elders in het Alpengebied is het op de hoge pistes al een heerlijke skidag, waarbij de wolken hooguit op de pistes voor slecht zicht zorgen. Vanaf dinsdag gaat de zon flink schijnen in veel skigebieden. In Frankrijk, Italië en Zwitserland is het schitterend weer met weinig wind. De temperatuur op 2000m ligt in Frankrijk iets boven nul, elders onder het vriespunt. In Oberösterreich en Steiermark zijn er wat meer wolken, maar daar wordt het vanaf woensdag ook heerlijk weer. Dat fraaie weer blijft zeker tot en met vrijdag overheersen. Het blijft jammer dat de pistes onder de 1500m meestal groen zijn of er slecht bijliggen, maar vanaf 2000m en hoger is het de komende week genieten.

Het origineel van dit weerbericht staat op snowplaza.nl >

Saalbach, Schattberg

Saalbach, Schattberg

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.