19 december 2016 door Marco in 'Alpenweer''

Alpenweer: lokaal een witte kerst

Weken lang werd het weer gedomineerd door hogedruk in de Alpenlanden. Er is nauwelijks verse sneeuw gevallen en het witte goud werd vooral door machines geproduceerd. Ook de komende week zal hogedruk het weer blijven bepalen, maar er zijn details die het vermelden waard zijn want hier en daar zal sneeuw vallen! En dat is natuurlijk het nieuws waar wintersporters die in de kerstvakantie richting de Alpen gaan op zitten te wachten. Lees snel verder om te ontdekken waar de sneeuw precies gaat vallen.

Meter sneeuw voor de zuidwestelijke Alpen

In de zuidwestelijke Alpen zal vandaag en morgen best wel wat verse sneeuw vallen. Een venijnig laag boven Corsica zorgt voor zuidoostelijke stau in de Franse en de West-Italiaanse Alpen. In Sestrière, Zermatt en omgeving kan er zomaar een meter sneeuw gaan vallen als de stau tot woensdag aanhoudt. In de andere wintersportgebieden blijft het zo goed als zeker droog of valt er slechts een zeer geringe hoeveelheid sneeuw.

Sestrière

In Sestrière kan een meter sneeuw vallen

Hogedruk blijft domineren tot het weekend

Het tweede deel van de week blijft hogedruk grotendeels weerbepalend. Het betekent rustig en droog weer met een flinke kans op hochnebel. In de dalen is het dus vaak grauw en grijs, maar boven de 1000 meter zit je veelal in de zon en is het prachtig met zo'n 5 tot 10 graden. De skicondities zijn op de meeste plekken prima.

Pfunds

In het Oostenrijkse Pfunds overheerst de zon

Witte kerst?

In het weekend zien we op de weerkaarten een interessante verandering. Het hoog trekt zich wat terug naar het zuidoosten en beduidend vochtigere lucht kan met een westelijke stroming de Alpen bereiken. In de loop van zaterdag gaat het vanuit het westen regenen en boven de 1000 meter sneeuwen. Op basis van de huidige weerkaarten is er een aanzienlijke kans dat op eerste kerstdag boven de 700 tot 1000 meter er sprake is van een winterwonderland door verse sneeuw. In Sauerland en de Ardennen zal de neerslag als regen of natte sneeuw vallen en is de kans op verse sneeuw en dus een witte kerst klein.

Winterberg

In Winterberg is de kans op een witte kerst klein

Handige weerlinksHet origineel van dit weerbericht staat op snowplaza.nl >

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.