16 december 2016 door Marco in 'Alpenweer''

Alpenweer: nog weinig sneeuwkansen

Het is nog steeds rustig weer in het Alpengebied. Een hogedrukgebied dat momenteel boven Hongarije ligt, schuift dit weekend richting het noorden van Frankrijk. De sneeuwkansen blijven helaas nog klein, maar gelukkig zijn de temperaturen over het algemeen laag en is de lucht droog, waardoor de sneeuwkanonnen volop hun werk kunnen doen. De sneeuw die er momenteel al ligt op de hogere pistes, blijft hierdoor ook goed. In dit Alpenweer kijken we alvast naar de kerstvakantie.

Lichte sneeuwval in Frankrijk

Over het hogedrukgebied dat vandaag nog oostelijk ligt, stroomt vochtige lucht richting de Franse Alpen. Uit deze bewolking kan wat sneeuw vallen, hooguit zo'n 10 tot maximaal 15 centimeter. Verder naar het oosten toe blijft het droog en schijnt de zon flink. In de middengebergten van Frankrijk en Duitsland wisselen zon en wolken elkaar af. Ook zijn er gebieden met hochnebel.

sneeuwkanonnen

De sneeuwkanonnen doen hun werk

Rustig weerbeeld in het weekend

Het hogedrukgebied blijft ook dit weekend het weer in de Alpen overheersen. Op zaterdag schijnt bijna overal de zon, maar op sommige plaatsen blijft het grijs door hochnebel. 's Nachts ligt de temperatuur overal onder nul met in sommige dalen flinke nachtvorst. Overdag ligt de vorstgrens tussen de 1000 en 1600 meter. In Duitsland is op zondag kans op bewolking die vooral over het midden en noorden van het land schuift, het zuiden blijft overwegend zonnig. In de Alpen blijft het mooi.

Vochtige lucht vanuit het zuiden

In veel Duitse en Franse middelgebergten zullen de pistes er waarschijnlijk kaal bij liggen aan het begin van de kerstvakantie. Vanaf maandag komt er een oostelijke stroming, waardoor de koude lucht meer toto midden Europa zal doordringen. De vorstgrens zal dan rond de 1500 meter liggen en verder zakken naar 600 tot 800 meter. Aan de zuidkant van de Alpen blijft het veel milder. Een lagedrukgebied ten zuiden Genua zorgt voor de aanvoer van vochtige lucht en hieruit zal op dinsdag wat neerslag kunnen vallen in de Zuidalpen. De sneeuwgrens zal dan rond de 1500 meter liggen.

Kale piste

In veel gebieden ziet het er nog niet heel winters uit

Vooruitblik op de kerstvakantie

De kerstvakantie komt steeds dichterbij. Volgende week vrijdag en zaterdag zal het hogedrukgebied verder geslonken zijn, maar een uitloper zal eerst nog wat invloed uitoefenen op het Alpengebied. Er is kans op wat neerslag en zachtere lucht vanuit het zuidwesten. Dit is geen goed teken voor de Franse Alpen en de populaire bestemmingen in de Vogezen en Ardennen. Ook in de middelgebergtes van Duitsland ziet het er niet heel positief uit. In Oostenrijk en de Italiaanse Alpen ziet het er beter uit. Zeker de hogere pistes zullen zich hier prima houden.

Satelietfoto van de Alpen

Satelietfoto van de Alpen

Handige weerlinks

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.