12 december 2016 door Marco in 'Alpenweer''

Alpenweer: Oostenrijk profiteert van verse sneeuw!

De sneeuwkaarten zijn deze dagen niet nog steeds niet al te gunstig voor het Alpengebied, maar vandaag valt er in Oostenrijk aan de noordzijde wel sneeuw boven de 700 meter sneeuw. Lokaal kan er zelfs 15 tot 20 cm sneeuw vallen in de hoge Alpen, zeer welkome natuursneeuw. De meeste sneeuw wordt in Oost-Tirol, rond Salzburg en Oberösterreich verwacht. Overigens waait het daar wel hard uit noordelijke richtingen. Helaas is het voorlopig ook weer de laatste sneeuw van betekenis, want droog weer overheerst in het Alpengebied deze week dankzij een krachtig hogedrukgebied boven Europa.

Kunstsneeuw in de maak

Men moet het dus voorlopig nog steeds hebben van de sneeuwkanonnen en de kunstsneeuw. De afgelopen week hebben die goed werk kunnen leveren, waardoor er steeds meer pistes geopend zijn. Ook de komende dagen zijn de omstandigheden voor de sneeuwkanonnen goed met maxima in de middag rond 5 graden en ’s nachts vorst. Er kan dus wel degelijk geskied worden.

Hogedruk blijft domineren

Deze week zien we geen gunstige kaarten voor verse sneeuw, maar ook volgende week zien we nog niet die aanwijzingen die er toe moeten leiden dat er veel sneeuw gaat vallen. Hogedruk blijft het weerbeeld van Madrid tot Moskou bepalen en dus verwachten we weinig neerslag in de Alpenlanden. Voor een dik pak sneeuw moet u richting het noorden van Scandinavië waar de komende dagen onder invloed van lagedrukgebieden juist wel sneeuw valt.

Gerlos, Isskogelbahn

Nog geen pak sneeuw

Voor de beste skicondities moeten in Zwitserland en Oostenrijk de hogere pistes worden opgezocht. De kans dat er voor de kerst nog een dik pak sneeuw gaat vallen is met de huidige weerkaarten klein. De stroming neigt zelfs op de lange termijn wat zuidelijker te worden, waardoor de lucht iets zachter kan worden hetgeen een ongunstige ontwikkeling zou zijn. Gelukkig is dit nog zo ver weg dat er in de tussenliggende tijd nog een hoop kan veranderen.

Het origineel van dit weerbericht staat op snowplaza.nl >

Gerlos

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.