9 december 2016 door Marco in 'Alpenweer''

Een standvastig hogedrukgebied dat zich tussen West- en Oost-Europa beweegt, weet de komende periode nog van geen wijken. Een enkele keer kan een zwakke storing de Alpen bereiken met vooral boven 2000 meter kans op een paar centimeter verse sneeuw. Door het binnenstromen van vochtige lucht wordt het weerbeeld minder vriendelijk, maar het blijft op veel plaatsen aan de zachte kant. Door hochnebel kunnen de verschillen tussen de dalen en toppen erg groot zijn. Volgende week gaat grotendeels droog verlopen, een enkele keer kan er wat sneeuw vallen uit de bewolking.

Zwakke storing brengt wat sneeuw

In de loop van zaterdag en vooral op zondag bereikt een zwakke storing grote delen van Oostenrijk. Met name in het Salzburgerland, Tirol en de noordelijke delen van Karinthië kan boven 1500 meter een paar centimeter verse sneeuw vallen. In de Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen blijft het vrijwel overal droog en zijn er slechts enkele wolkenvelden. In de Franse Alpen blijft de vorstgrens rond 2300 meter liggen, elders daalt deze tot onder 2000 meter.

Droge week op komst

De zwakke storing trekt in de loop van maandag weg richting de Balkan. Hogedruk bouwt zich opnieuw op boven het Alpengebied. De lucht is vrij vochtig, waardoor er in de dalen onder 700 meter regelmatig hochnebel voorkomt. In alle grijzigheid wordt het overdag amper 2 graden, terwijl het rond 2000 meter de temperatuur in de zon kan oplopen naar 5 tot 7 graden. Een enkele keer kan er in het oosten van Oostenrijk wat sneeuw vallen uit dikkere bewolking.

Het origineel van dit weerbericht staat op snowplaza.nl >

14-daagse weersverwachting Ischgl

Witte pistes, groene dalen (Planai, Schladming)

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.