2 december 2016 door Marco in 'Alpenweer''

alpenweer

In het weerbericht van afgelopen dinsdag heeft u kunnen lezen dat er een krachtig hogedrukgebied regeert in de Alpen. Dankzij dit hogedrukgebied worden storingen op afstand gehouden en is de kans op een vers pak sneeuw vrij klein. Helaas zal daar ook de komende dagen maar weinig verandering in komen. De eerste dagen is er kans op hochnebel en mist tot zo’n 1000 meter. Daarboven kunnen we een zonnetje verwachten. Dankzij die vooruitzichten zullen we helaas nog even moeten wachten op een verse laag sneeuw.

Hogedrukgebied weet van geen wijken

Vanaf de Noordzee strekt er een krachtig hogedrukgebied via Centraal-Europa naar Zuidoost-Europa. Geleidelijk trekt het zwaartepunt van het hoog richting de Balkan, maar als het daar aankomt, dan is het inmiddels al 8 december. Het weer blijft rustig, weinig wind en kans op hochnebel. Vandaag hebben we te maken met een storing in het oostelijk deel van Oostenrijk. Nordstau zorgt daar voor regen en boven de 600 meter voor sneeuw. De temperaturen van vandaag liggen tussen de 1 en 4 graden. Waar de zon de dalen weet te bereiken kan de temperatuur iets oplopen.

De bergen van St. Moritz, Corvatsch

De bergen van St. Moritz, Corvatsch

Zonnig dit weekend

Dit weekend zijn de verwachtingen droog en zonning. In Zwitserland moet men rekening houden met hochnebel en mist en boven de 1100 meter is het veelal prachtig weer. In de gebieden met mist wordt het rond de 2 graden. In de loop van de middag loopt de temperatuur richting de 8 graden. ’s Nachts vriest het licht. De wind is matig tot zwak en waait uit noordwestelijke richting

zonnetje sneeuw

Het zonnetje schijnt in La Thuile

Nieuwe week weinig verandering

Zolang het hogedrukgebied blijft domineren, verandert er weinig in het weerbeeld. Hogerop is het zonnig en in de dalen is er kans op wolkenvelden en mist. Er wordt geen neerslag verwacht. ’s Nachts vriest het licht tot matig en hogerop kan het flink vriezen. De wind is matig tot zwak. Donderdag zien we nog geen kans op verse sneeuw, hoewel er wel veel onzekerheid is, neigt de stroming zelfs westelijk te worden. Dan kunnen storingen wel de Alpen bereiken, maar de lucht wordt dan ook zachter. Het weerbeeld wordt daardoor wisselvallig en de meeste neerslag valt als regen. Sneeuw kan hogerop wel vallen.

Hier en daar wat donkere plekken in Kronplatz, Zuid Tirol

Hier en daar wat donkere plekken in Kronplatz, Zuid Tirol

Handige weerlinks:

Het origineel van dit weerbericht staat op snowplaza.nl >

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.