29 november 2016 door Marco in 'Alpenweer''

teaser alpenweer

Dankzij een krachtig hogedrukgebied in de Alpen krijgen we te maken met rustig weer. De kernen boven West-Europa en Groot-Brittannië zorgen voor een noordwestelijke stroming, waarbij koude- en droge lucht wordt aangevoerd. We kunnen daardoor helaas nog geen neerslag van grote betekenis verwachten. Dat heeft te maken met het feit dat dit hogedrukgebied ook later in de week het centrale deel van Europa gaat opzoeken.


Veel zon, geen sneeuw

Er wordt vrijwel geen sneeuw verwacht de aankomende dagen. Er is weinig bewolking en daardoor krijgen we stralend weer boven de 1500 meter. In de lagere gedeelten is er rond de middag kans op mist en hochnebel. Met temperaturen rond de 5 graden overdag en ’s nachts rond het vriespunt, blijft het koud in Oostenrijk en Zwitserland. Ideaal voor alle sneeuw die eerder is gevallen. Na het ernstige lawineongeluk van afgelopen zaterdag, geldt er nog steeds code oranje op lawinegevaar in de zuidelijke Alpen van Zwitserland. Verwacht wordt wel dat de kans op lawines gaandeweg de week zal afnemen.

Flachau alpenweer

Het zonnetje schijnt in Flachau

Mogelijk sneeuw in Oostenrijk

In het noordoosten van Oostenrijk kunnen we op woensdag wolkenvelden verwachten. Echter nog geen neerslag. Na een nacht van matige- tot lichte vorst wordt het overdag tussen de 0 en 8 graden. In de lagergelegen gebieden (1000 meter) blijft de kans op hochnebel en mist. In de noordoostelijke helft van Oostenrijk neemt de kans op neerslag toe op donderdag en vrijdag. Vanaf 500 meter kan er sneeuw gaan vallen, maar geen grote hoeveelheden. In het westen van Zwitserland en Oostenrijk is er ruimte voor zon, met middagtemperaturen rond 5 graden.

Een prachtige lucht in Zermatt

Een prachtige lucht in Zermatt

Het blijft rustig

In het weekend zien we helaas nog weinig veranderingen. Het zonnetje schijnt, maar het blijft wel fris. Ook volgende week blijft de hogedruk het weer domineren in de Alpen. De sneeuw moet komen van de sneeuwkanonnen.

sneeuwkanonnen

De sneeuwkanonnen draaien volle toeren in Mounterdorf

Handige weerlinks:

Het origineel van dit weerbericht staat op snowplaza.nl >

alpenweer sneeuwverwachting

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.