22 november 2016 door Marco in 'Alpenweer''

Alpenweer: extreem veel neerslag en harde wind

Momenteel is er sprake van extreem weer in de Alpen. Een depressie boven Frankrijk zorgt voor een stevige zuidelijke stroming. Er wordt zachte, vochtige lucht aangevoerd, waardoor er zeer veel regen en sneeuw valt aan de zuidflank van de Alpen. De föhn blijft ook nog altijd aanwezig aan de noorzijde, waardoor windstoten van stormkracht mogelijk zijn. Südstau is verantwoordelijk voor veel neerslag aan de zuidflank van de westelijke Alpen. Op sommige plaatsen kan meer dan een meter verse sneeuw vallen. Onder de 2000 meter valt de neerslag in de vorm van regen.

Windstoten tot 150 km/uur

De extreme hoeveelheden regen en sneeuw zouden zomaar eens voor overlast kunnen gaan zorgen. Aan de noordflank van de Alpen staat vandaag wederom een stormachtige föhn met lokaal windstoten tot 150 km/uur. Later vandaag neemt de wind iets af, maar de zuidelijke stroming met aanvoer van warme lucht blijft aanwezig. Ook na vandaag blijft er veel neerslag vallen, al gaat dit grotendeels voorbij aan Oostenrijk.

Veel sneeuw boven de 2000 m

Woensdag neemt de föhn aan kracht af, maar nog altijd kan er aan de zuidflank zeer veel neerslag vallen. Op de hoogste toppen valt opnieuw een dik pak sneeuw. Onder de 2000 meter blijft het regenen, waardoor er overlast kan ontstaan. Meer dan 100 mm is geen uitzondering. De temperatuur ligt op veel plaatsen rond de 10 graden, in föhngebieden kan deze zelfs oplopen naar 15 tot 20 graden. De extreme hoeveelheden neerslag gaan aan Oostenrijk grotendeels voorbij, hier is het 15 graden en wisselen zon en wolken elkaar af.

Val Thorens

Val Thorens

Helaas geen weersverandering

Ook in het laatste deel van de week blijft de zuidelijke stroming het Alpengebied domineren. Het blijft maar regenen en sneeuwen in de zuidelijke Alpen van Zwitserland. Er valt dagelijks neerslag, waarbij de hoeveelheden snel op kunnen lopen. Het gebied met de meeste neerslag wordt verwacht tussen Zermatt en Lugano. Oostenrijk is vanaf vrijdag aan de beurt. Dan neemt ook hier de neerslagkans toe, maar dit valt vrijwel overal in de vorm van regen. Van koud weer in de dalen is op dit moment absoluut geen sprake.

Handige weerlinks:

In veel dalen is de sneeuw alweer verdwenen (Davos)

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.