Skip to navigation Skip to main content

Achteraan het Ötztal, omringd door meer dan 21 drieduizenders en op de landsgrens tussen Oostenrijk en Italië ligt de 'Diamant der Alpen'. Door de bijzondere ligging op de Alpenhoofdkam, genietend van sneeuw uit alle windrichtingen en zijn hoogteligging, mag het zich gerust één van de meest sneeuwzekere plaatsen van de Alpen noemen: Gurgl! Je hebt hier de beschikking over meer dan 100 kilometer aan pistes en ieder type skiër kan hier uit de voeten. Van vroeg in het seizoen tot diep in het voorjaar zijn de pistes van dit sneeuwzekere skigebied geopend.

Bijzonder sneeuwzeker

De uitermate gunstige ligging zorgt ervoor dat het skigebied met meer dan 110 km piste ieder jaar weer als een van de eerste niet-gletsjer skigebieden kan openen. Bovendien wordt jaarlijks sterk geïnvesteerd in bijkomende kunstsneeuw installaties. In de eerste plaats zijn de meeste pistes voorzien van lansen en sneeuwkanonnen. Maar Obergurgl–Hochgurgl beschikt ook over een futuristische installatie die het mogelijk maakt om kunstmatige “sneeuwwolken” te ontwikkelen boven hun skigebied. Zie artikel kunstsneeuw uit wolken >

Freeride hotspot

Het winterseizoen in Gurgl loopt van half november tot begin mei. De vele brede en zacht glooiende pistes bieden het perfecte decor voor beginnende skiërs. Maar ook bij echte off-piste fanaten klinkt de naam van het skigebied niet onbemind in de oren. Jaarlijks prijkt Obergurgl–Hochgurgl op de “Open Faces Freeride” kalender. Het Königstal, het Ferwalltal en Rotmoostal bieden maagdelijke sneeuwtapijten om de eerste sporen te trekken. Denk hierbij uiteraard aan de juiste uitrusting en ga liefst met een lokale gids op uitstap!

Dagje skiën in Sölden

Moest dit alles niet volstaan, dan kan je ook een uitstapje maken naar het nabijgelegen Sölden. Vanaf komende winter bieden beide gebieden een gedeelde skipas, waardoor het makkelijker wordt een dagje bij de buren te gaan skiën. Met de skibus is deze verplaatsing in ongeveer 20 minuten te doen. In de 'Hotspot van de Alpen' zijn nog 145 extra pistekilometers en 2 prachtige gletsjers te verkennen. Deze skipas biedt toegang tot 56 liften en 256 km piste. Er hangt wel een behoorlijk prijskaartje aan de nieuwe skipas: € 285,- voor een 6-daagse pas.

Top Mountain Crosspoint

Langs de Timmelsjoch Hochalpenstrasse werd enkele jaren geleden het Top Mountain Crosspoint gebouwd. In de zomermaanden dient men hier tol te betalen voor het gebruik van de prachtige Alpenpas tussen Oostenrijk en Italië. Deze verbindingsweg is tijdens de winter gesloten. Voor ons wintersporters is het echter interessanter dat ook een volledig nieuwe 10-persoonsgondel vanuit dit nieuwe gebouw vertrekt. De Kirchenkarlift zorgt als vervanging van de vroegere sleper voor nog meer comfort in dit deel van het gebied. Van wachttijden bij de liften was in Gurgl bovendien al geen sprake!

Top Mountain Crosspoint in Obergurgl–Hochgurgl

Heerlijke pizza’s

Als toemaatje herbergt het Top Mountain Crosspoint een groot en modern bedieningsrestaurant met ruim zonneterras. De pizza’s hier zijn een aanrader! Het restaurant is zowel binnen als buiten niet te vergelijken met een klassieke almhut. Aan de muren vindt men hier geen geweien of andere jachttrofeeën. Oude bromfiets- en motoronderdelen sieren de binnenkant van het gebouw. Voor de liefhebbers is hier ook het hoogstgelegen motormuseum van Europa te bezoeken.

Heerlijke pizza's in het moderne Top Mountain Crosspoint restaurant

Tip: Kirchenkarhütte en David’s hütte

Ben je toch voorstander van de meer authentieke almen, passeer dan zeker even langs de Kirchenkarhütte. Een kleine en uiterst gezellig stopplaats om even op te warmen aan het haardvuur. De Speisekarte is echter vrij beperkt en je eet hier op basis van zelfbediening. De David’s Hütte aan de andere zijde van het gebied is ook een leuk alternatief.

Ook geliefd: Hohe Mut Alm

Dansen in de Nederhütte

De bekendste hut in het gebied is zonder twijfel de Nederhütte. Hier kan men echt lekker eten. Legendarischer nog zijn de Nederlumpen die hier meermaals per week hun opwachting maken. Met livemuziek zorgen zij voor een onvergetelijke après-ski avond. Zorg dat je op het gepaste moment mee op de dansvloer staat. Schrik er evenwel niet van dat deze zeer goed bevolkt zal zijn. Misschien heeft de gratis Schnapps voor de beste dansers hier wel iets mee te maken.

Geheimtip: de nieuwe Schönwieshütte

Een minder gekende skihut in Gurgl is misschien wel de Schönwieshütte. Deze werd enige jaren geleden volledig afgebroken en vernieuwd heropgebouwd. De hut is niet rechtstreeks via pistes en liften te bereiken. Hierdoor wordt ze soms vergeten, maar dat maakt ze net meer dan de moeite waard! Aan het bergstation van de Steinmannbahn verzorgt een sneeuwscooter een gratis lift naar deze afgelegen hut. Het is ook een mooie stopplaats voor toerskiërs. Bij mooi weer is het hier echt genieten op het terras. Zalig wegdromen in het zonnetje, omgeven door verschillende gletsjers en metershoge sneeuwwanden!

Toerskiën naar de Schönwieshütte

Conclusie

Een mooi pisteaanbod, prachtige hotels, uitermate sneeuwzeker en een zeer lang winterseizoen maken van Gurgl

167 - Winter - Jasper

Over Jasper

Jasper houdt van Oostenrijk, zowel in de zomer als in de winter. Vanaf zijn 4e staat hij op de ski’s, en later ook het snowboard. Meerdere keren per jaar bezoekt hij zijn favoriete land waar hij ooit een pension zou willen openen.