Skip to navigation Skip to main content

Blauwe hemels, temperaturen rond het vriespunt en pakken poedersneeuw. Perfecte omstandigheden die zorgen voor een perfecte skivakantie! Het weer en de sneeuw(kwaliteit) zijn het meest besproken onderwerp tijdens ons winterverblijf in de bergen.

Ligt er sneeuw?

Iedere winter is het weer bang afwachten waar en wanneer de eerste sneeuw zal vallen. Zal er genoeg sneeuw zijn tijdens de kerstdagen? Blijft de sneeuw tot april liggen? Met de komst van alle webcams in de vakantiegebieden zijn we allen nog nieuwsgieriger geworden. Het weer en de aanwezige sneeuw hebben we echter niet in de hand. Of toch een beetje?

Een bekend gezicht in de skigebieden: sneeuwkanonnen

Gigantische investeringen

Skipassen zijn duur. Het overgrote deel van deze gelden wordt gebruikt om de skigebieden van perfecte sneeuwcondities te voorzien. Denk maar aan sneeuwkanonnen, lansen, waterbekkens, leidingen en koeltoestellen. Bovendien zijn er vaak hoogtechnologische installaties aanwezig die elke plaats in het gebied monitoren qua hoeveelheid sneeuw. Deze zorgen ervoor dat bepaalde sneeuwkanonnen aangaan en andere op dat moment niet hoeven te draaien.

Blauwe luchten, verse sneeuw en...draaiende sneeuwkanonnen

Het milieu

Het is allemaal niet goed voor de natuur en de omgeving (denk maar aan het energie -en waterverbruik en de geluidsoverlast), maar steeds meer noodzakelijk om aan onze hoge verwachtingen te voldoen. Jaarlijks worden enorme investeringen gedaan en er vinden nog steeds nieuwe ontwikkelingen plaats om de zaakjes en liften draaiende te houden.

Sneeuwfabriek

In de gebieden van Pitztal en Zermatt heeft men sinds enkele jaren een sneeuwfabriek in gebruik. Een afgesloten en overdekte ruimte die eruit ziet als een soort reuze graansilo. Hierin kan per dag tot 950 m³ sneeuw worden geproduceerd. Volledig onafhankelijk van de weersomstandigheden. Zodra de sneeuw uit de voorraadsilo gaat kan hij dan door de pistenbully’s over het gebied verspreid worden. Kostprijs van deze IDE sneeuwinstallatie: 1,5 miljoen euro. Dat sneeuwzekere bestemmingen als Pitztal en Zermatt investeren in deze nieuwigheden is misschien vreemd. Echter willen zij reeds vroeg in het seizoen goede omstandigheden aanbieden aan wedstrijdskiërs die hier vaak in de zomermaanden en september hun trainingen aanvatten.

IDE sneeuwfabriek in het Pitztal

Kunstmatige wolken

In het skigebied van Obergurgl in het Oetztal wordt sinds vorige winter een geheel nieuw systeem getest. Wetenschappers van de universiteiten Innsbruck en Wenen hebben daar een hoogtechnologisch, futuristisch toestel geplaatst aan het bergstation van de Hohe Mut Bahn. Hiermee kunnen kleine wolken worden gevormd die dezelfde eigenschappen vertonen als echte sneeuwwolken. Water in zijn drie vormen (vloeibaar/ vast (ijskristallen)/ gasvormig) worden hier in een zeer grote dichtheid samengebracht en omgevormd tot wolken. De grote dichtheid zorgt ervoor dat uit relatief kleine wolken toch grote hoeveelheden sneeuw kan vallen. Dit systeem werkt het best bij temperaturen rond de -5°C.

Gevoel van natuursneeuw

Het grote voordeel is dat de sneeuwkwaliteit veel beter is dan bij de tot nu gebruikte mogelijkheden. Na de eerste testen spreekt men van zeer hoogwaardige Pulverschnee die het gevoel van natuursneeuw enorm benadert. Een tweede voordeel is het beperkte waterverbruik van deze nieuwe techniek. Uit 1m³ water kan tot 15m³ sneeuw worden geproduceerd. Met een goed sneeuwkanon en gunstige omstandigheden maakt men ongeveer 2,5m³ sneeuw uit een kuub water. Zowel economisch als ecologisch een mooie vooruitgang dus. Bovendien worden in deze techniek nog steeds geen chemische stoffen toegevoegd. Het nieuwe systeem zou over enkele jaren reeds op verschillende plaatsen in gebruik genomen kunnen worden. Ideaal om funparks en pisten te voorzien van de nodige sneeuw.

167 - Winter - Jasper

Over Jasper

Jasper houdt van Oostenrijk, zowel in de zomer als in de winter. Vanaf zijn 4e staat hij op de ski’s, en later ook het snowboard. Meerdere keren per jaar bezoekt hij zijn favoriete land waar hij ooit een pension zou willen openen.