Skip to navigation Skip to main content

Het skiseizoen is helaas afgelopen. De liften in de skigebieden, met uitsluiting die op de gletsjers, zijn gestopt met draaien en men maakt zich op voor de zomer. De zomer lijkt echter nog eventjes op zich te laten wachten. Het is niet al te best weer en enige weken geleden viel er nog een flink pak sneeuw. Wanneer we op de webcams kijken zien we op de hogere toppen nog altijd sneeuw liggen. In dit weblog blikken we terug op het skiseizoen 2015/2016. Hoe was het gesteld met de sneeuw? Wat waren de beste dagen om op de piste te staan? Daarnaast laten we u nog een keer meegenieten van de mooiste foto’s van afgelopen seizoen.

Winter liet lang op zich wachten

Eind september leek de winter zich al aan te kondigen en viel er een aantal keren sneeuw. Half oktober waren de webcams prachtig wit, maar daarna werd alles anders. De winter zette niet door en tot eind november viel er vrijwel geen sneeuw. Daarnaast werd het ook nog eens zonnig met hoge temperaturen, waardoor er van het sneeuwdek niets overbleef. Tijdens de kerstvakantie scheen de zon volop, maar de pistecondities waren niet al te best. Skigebieden waren afhankelijk van kunstsneeuw en er slingerden witte pistes door een groen landschap (vooral Oostenrijk en Italië). Pas op nieuwjaarsdag viel er weer verse sneeuw en daar waren de skigebieden en wintersporters maar al te blij mee.

Engelberg op 23 september 2015: een flinke eerste winterinval

Val d'Isère op 21 november 2015: het zag er allemaal erg hoopvol uit

Davos in de kerstvakantie: veel zon, heerlijk warm, maar weinig sneeuw

Zillertal Arena: op 1 januari 2016 kwam eindelijk de lang verwachte sneeuw

22 januari 2016: verse sneeuw en zon!

Januari was een wisselvallige maand, waarbij er de eerste twee weken af en toe sneeuw viel. Vanaf 17 januari viel er een paar dagen sneeuw en lag er eindelijk een vers pak. Op vrijdag 22 januari liet ook de zon zich en was het zoals de Oostenrijkers noemen: Kaiserwetter! Verse sneeuw in combinatie met een strakblauwe hemel! Wie deze dag op de ski’s stond kon zijn handen dichtknijpen, het was één van de mooiste dagen van het hele seizoen.

Super blij met de verse sneeuw op 12 januari 2016 in Zauchensee

Saalbach op 22 januari 2016: veel verse sneeuw, zon en weinig wind

Was u net als deze geluksvogels 22 januari in de Alpen? Dan heeft u een van de mooiste dagen van het seizoen getroffen!

Wisselvallig weer in februari

Februari valt samen te vatten in één woord: wisselvallig. Op heel veel verse sneeuw konden we niet rekenen en voor de voorjaarsvakantie werd het weer spannend. Ook de voorjaarsvakantie sloot aan op de term wisselvallig. Er was verse sneeuw, er was zon, er was mist, alle weertypes kwamen voorbij. Het had beter gekund, maar ook slechter!

Een waterig zonnetje op 14 februari 2016 in Galtür: prima!

En zeer mistig de volgende dag

9 maart 2016: skidag om van te dromen

Ook in maart alles behalve stabiel wintersportweer. Zon, sneeuw en bewolking wisselden elkaar af. De hoeveelheden verse sneeuw stelden alleen niet al te veel voor. 9 maart was een dag om met een grote glimlach op terug te kijken. Na een paar dagen sneeuwval begon de zon weer te schijnen en kon er genoten worden van 30 centimeter verse poeder. In januari moest ik de topdag helaas missen, maar 9 maart maakte dat volledig goed. Het werd de mooiste dag van mijn wintersportseizoen!

Westendorf op 9 maart 2016: diepe verse sneeuw en zon

Volop genieten van de mooiste afdalingen van het seizoen

...en daarna heerlijk 'zon tanken' op het terras

Wanneer kondigt de zomer zich aan?

April doet wat ie wil en dat was volledig van toepassing in de Alpen. Het werd een topmaand! In het begin van de maand viel er lokaal 30 tot 50 centimeter verse sneeuw. Aan het eind van de maand liepen de hoeveelheden zelfs nog verder op, er viel bijna een meter verse sneeuw. Vooral in Zwitserland waren de hoeveelheden enorm! Hiermee was een sneeuwzeker einde van het seizoen verzekerd. Toen de eerste skigebieden gesloten waren, konden de toerskiërs hun hart ophalen; er lag nog genoeg sneeuw voor het maken van prachtige tochten.

Ischgl op 18 april 2016: perfecte omstandigheden, volop verse sneeuw en een zonnetje

Stubaier Gletscher op 21 april 2016: wederom 'Kaiserwetter'

Val Thorens op 1 mei 2016: verse sneeuw voorafgaand aan de afsluitende Dutchweek

Winter een maand verschoven

De winter kwam laat op gang dit seizoen en pas aan het einde van de winter vielen er grote hoeveelheden. U zou zelfs kunnen stellen dat de winter een maandje verschoven is. Tijdens het wintersportseizoen houden wij u op Snowplaza meerdere keren per week op de hoogte van het actuele Alpenweer. Vanaf november brengen wij weer nieuwe weerberichten. Wanneer er nieuws te melden valt over verse sneeuw of het weer in de Alpen dan leest u dit op Snowplaza!

Fijne zomer en tot volgend skiseizoen!

Handige weerlinks

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.