Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: kans op 50 centimeter verse sneeuw!

April staat op de kalender, maar van een losbarstende lente is in de Alpen nog geen sprake. Zeker wat hoger in de bergen is het gewoon nog koud. Vrijdag en in het weekend zijn er bovendien perioden met sneeuw. Met een zuidelijke stroming worden wolken aangevoerd, waardoor het zicht op de piste soms magertjes kan zijn. Verder valt er van tijd tot tijd sneeuw. In de Franse Alpen en het Aosta-gebied zal dat hooguit lichte sneeuwval zijn, in twee dagen tijd zo'n 5 tot 10 cm, lokaal 15 cm. In de Zwitserse skigebieden, de Dolomieten, Zuid-Tirol en verder ook in Oostenrijk en Duitsland valt meer sneeuw.

50 centimeter verse sneeuw?

Plaatselijk kan het op de zuidelijke hellingen zelfs een laag verse sneeuw van 30 tot 50 cm worden. Aan de noordflanken valt over het algemeen minder sneeuw, 10 tot 30 cm. De meeste sneeuw verwachten we in Tirol en Zuid-Tirol. De sneeuwvalgrens ligt bij dit alles rond 1500m, helemaal niet slecht dus voor iedereen die na het weekend wil gaan skiën.

Prima vooruitzichten

Bijna iedereen die nu nog naar de Alpen gaat om te skiën, zoekt normaal gesproken de skigebieden met echt hoge pistes op. Voor hen zijn de weersvooruitzichten prima te noemen. Vanaf maandag stroomt weliswaar zachte lucht over de Alpen, maar ook vrij droge lucht. De maandag en dinsdag worden twee heerlijke en in sommige gebieden perfecte dagen om op de latten te staan.

Top 5: Wintersport bestemmingen in het voorjaar >

Deze trend geldt voor het hele Alpengebied. In het weekend is het winters, daarna stijgt het kwik flink.

Stijgende dooigrens

De dooigrens klimt naar 2000 tot mogelijk 2500m, maar vanwege de droge lucht zal de sneeuw niet heel snel papperig worden. En boven de 2500m is de sneeuwkwaliteit zonder meer goed. Wel goed insmeren want de zonkracht is echt al sterk in april! De weersverwachting voor de tweede helft van de week is nog onzeker. Mogelijk wordt het behoorlijk wisselvallig. Probeer maandag en dinsdag dus optimaal te genieten.

Het origineel van dit weerbericht staat op snowplaza.nl >

14-daagse weersverwachting Wolkenstein (Val Gardena)

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.