Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: niet al te veel verse sneeuw

Deze week blijft het op veel plaatsen droog, maar aan de noordzijde van de Alpen kan op een enkele dag wel wat sneeuw vallen. Beieren en de noordflank van de Oostenrijkse Alpen zijn daar het meest gevoelig voor. In Italië is de kans op regen of sneeuw nihil en ook voor Frankrijk en het westen van Zwitserland ziet het er goed uit. Aan het eind van de week komt er wel een actievere storing in beeld, die vanuit het westen de sneeuwkansen laat stijgen. De vorstgrens ligt hierbij rond de 1000 meter, waardoor de meeste pistes profiteren van een vers laagje sneeuw.

Hochnebel aan de noordflank van de Alpen

Aan de noordflank van de Alpen komt laaghangende bewolking en nevel voor. De bovengrens daarvan ligt tegen de 1200m en stijgt in de loop van de dag. Aan de zuidflank van het massief is het zonnig en vriest het vanaf ongeveer 1800m. En morgen zien we vrijwel hetzelfde beeld. Met “Hochnebel” aan de noordflank van de Alpen die soms wel tot 2000m hoogte kan rijken en met zon aan de zuidzijde. Ook dan is het vrijwel overal droog.

Sneeuwkansen

Woensdag zijn de stapelwolken groter. We vinden ze vooral in Beieren en in Oostenrijk en wederom aan de noordkant van het bergmassief. Er vallen enkele buien, waarbij de sneeuwgrens tussen 600 en 900m ligt. In de loop van de dag kunnen we ook in het oosten van Zwitserland wat sneeuw verwachten. Aan de zuidkant van de Alpen en in het westen blijft het droog en heeft de zon nog veel ruimte.

Later meer kans op sneeuw

Donderdag is het weer op de meeste plaatsen droog. Alleen vanaf het Salzburgerland in oostelijke richting kan nog een sneeuwbui vallen. De zon schijnt flink en we hebben nog niet al te hoge temperaturen in de meeste skigebieden. Vrijdag nadert er een storing van het westen uit. In Frankrijk raakt het in de loop van de dag bewolkt en kan het tegen de avond gaan sneeuwen. De neerslag, met een sneeuwgrens tussen 1000 en 1500m breidt zich langzaam oostwaarts uit. Italië krijgt weinig tot niets van de neerslag mee.

Het origineel van dit weerbericht staat op snowplaza.nl >

Courchevel, Les Trois Vallées

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.