29 februari 2016 door Marco in 'Alpenweer''

Alpenweer: wisselvallige week

Het weer in de Alpen is deze week ronduit wisselvallig. Een langere periode met zon zit er niet in, hoewel het in Italië wel wat beter is dan op andere plaatsen. Regelmatig trekken storingen over die regen en sneeuw brengen. De sneeuwgrens ligt soms tussen 1000 en 1500m, maar daalt af en toe ook tot in de dalen. In deze lastige omstandigheden wordt het zoeken naar de juiste skimomenten.

Frankrijk knapt op

Vandaag valt er geregeld sneeuw in Oostenrijk en in Italië. Ook in Zwitserland is het verre van droog, maar de sneeuwhoeveelheden zijn wat minder. Uiteindelijk gaan we in de loop van de dag steeds meer over op “Nordstau”, wat betekent dat het aan de zuidkant minder gaat sneeuwen en juist het zuiden van Duitsland en het noorden van Zwitserland en Oostenrijk aan de beurt komen. De sneeuwgrens ligt in Zwitserland en Zuid-Duitsland tussen 500 en 1000m, in Italië en Oostenrijk een groot deel van de dag nog boven de 1000m. Laat op de dag daalt de sneeuwgrens in Oostenrijk. In Italië en delen van Oostenrijk valt vandaag nog 30-50cm verse sneeuw, in Zwitserland en Zuid-Duitsland 10-20cm. Over Frankrijk hebben we het nog niet gehad. Daar komen we een beetje in de luwte en zien we het in de loop van de dag opklaren. De kans op sneeuwval wordt klein en misschien breekt de zon wel even door.

Satelietbeeld Alpen

Alpen onder de bewolking

Morgen vaak beter

Het weer knapt morgen op. In Frankrijk, Zwitserland en Italië is het overwegend droog en de zon schijnt geregeld; een dag om van te genieten. Ook in het zuiden van Oostenrijk ziet het er best redelijk uit en schijnt de zon af en toe. Maar aan de noordflank van de Alpen, met name in Beieren en van Vorarlberg tot Niederösterreich, blijft “Nordstau” voor bewolking en sneeuwval zorgen. Daarbij schommelt de sneeuwgrens tussen dalniveau en 700m.

Obereggen

Winter in Obereggen

Nieuwe depressies

Laat op dinsdag, pas in de avond, begint het in Frankrijk en Zwitserland al weer te betrekken. En dat is het startschot van zeer wisselvallige dagen vanaf woensdag. Het gaat van tijd tot tijd flink sneeuwen en soms ook regenen. De sneeuwgrens loopt tijdens de eerste storing tijdelijk op naar 1000m. De sneeuw bereikt het grootste deel van Oostenrijk en de Dolomieten pas in de loop van de middag. Daar start de dinsdag nog wel oké. Donderdag knapt het tijdelijk op en daarvan profiteren de skigebieden in Oostenrijk en die van de Italiaanse Dolomieten het meest. Daar is het juist in de middag meest droog, met wat zon. Vrijdag breidt sneeuwval zich opnieuw oostwaarts uit.

Sneeuwkaart

Veel verse sneeuw de komende dagen

Nuttige weerlinks

Het origineel van dit weerbericht staat op snowplaza.nl >

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.