22 februari 2016 door Ben in 'Alpenweer''

Het is vandaag nog behoorlijk zacht in het Alpengebied, maar daar komt vanaf dinsdag weer verandering in. Een storing met lichte tot matige regen en sneeuwval bereikt dan de Alpen vanuit het noordwesten. De neerslag houdt aan tot in de loop van woensdag, dan is het even droog. Donderdag valt er opnieuw sneeuw in een flink deel van de Alpen, maar grote hoeveelheden vallen er dan niet. Voor het weekeinde staat zondag mogelijk een grote sneeuwdump op het programma in de zuidwestelijke en zuidelijke Alpen.

Maandag nog flink zacht

Het is vandaag nog flink zacht in de Alpenlanden. De vorstgrens ligt ruim boven de 2500 meter, met temperaturen tot dik boven de 5 graden op 2000 meter. De zon schijnt verder nog behoorlijk. In Frankrijk en Zwitserland komt geleidelijk al wel meer bewolking. In de avond wordt de bewolking daar ook dik genoeg, dat er al een beetje sneeuw kan vallen. In Oostenrijk en aan de zuidkant van de hoofdkam, blijft het droog.

Dinsdag en woensdag sneeuw

Op dinsdag is het bewolkt in een flink deel van Zwitserland en later ook in Oostenrijk. Daarbij is er langere tijd sprake van lichte maar soms ook matige sneeuwval. De sneeuwvalgrens ligt eerst rond 1900 meter, maar daalt geleidelijk naar 1400 tot 1200 meter. Wat de hoeveelheden betreft, is 10 tot 20 cm goed mogelijk in veel gebieden. De condities op de pistes worden dus enigszins hersteld na het zachte weer van de afgelopen dagen. Woensdag trekt de neerslag in de loop van de dag naar het oosten weg en wordt het droger.

Sneeuwverwachting

De sneeuwverwachting voor dinsdag en woensdag. Vooral aan de noordwestflank komt het tot lichte of matige sneeuwval.

Sneeuwdump op zondag?

Op donderdag breidt een zwakke storing zich vanuit het westen over de Alpen uit. Vooral bij de hoofdkam valt een beetje sneeuw, de hoeveelheden zijn met maximaal 10 cm echter gering. Vrijdag en zaterdag blijft het weer overwegend droog, waarbij overdag de vorstgrens rond 1200 meter ligt. Op de meeste pistes blijven de sneeuwcondities dus goed. Zondag komt er waarschijnlijk een lagedrukgebied bij Zuidwest-Italië te liggen (Genua-laag), wat vochtige lucht naar de Alpen stuurt. In de bovenlucht is het tegelijkertijd nog koud. De Alpenzuidzijde krijgt dan mogelijk tientallen centimeters sneeuw, maar het is nog ver vooruit en dus onzeker.

Het origineel van dit weerbericht staat op snowplaza.nl >

Lech am Arlberg

Lech am Arlberg

Männlichen

Männlichen

Arabba, Porta Vescovo

Arabba, Porta Vescovo

Ben heeft meer met het weer dan met wintersport. Je zult hem dan ook niet aantreffen op de ski’s, maar van wandelen en foto’s maken in de sneeuw geniet hij des te meer. Voor Snowplaza verzorgt Ben regelmatig het Alpenweer.