Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: zonnig, zacht en een terugblik op afgelopen week

Vandaag houden we de weersverwachting maar eens kort en blikken we terug op verleden week. Ik mocht toen zelf de sneeuw proeven in het Zillertal en ik denk dat we de mooiste week van het seizoen hebben gehad. Je weet nooit wat er nog komt, maar verse sneeuw met lage temperaturen en ook nog vrij veel zon, daar ga je maar moeilijk overheen. De pistes lagen er, in verre weg de meeste gevallen, in elk geval perfect bij.


Verse sneeuw, zon en kou

In het reisweekeinde zorgde een front voor 10-20cm verse sneeuw. Dat maakte de rit van München naar de eindbestemming er niet prettiger op, maar het was goed te doen. De kettingen waren alleen de laatste 2km nodig, omdat we bij Kaltenbach nog een klein stukje omhoog moesten. Zondag viel er nog sneeuw. Ik ben niet zo'n enorme ski-held, al kom ik een beetje Oostenrijkse zwarte piste wel af. Maar zonder zicht… Nou goed, er werd voor maandag een mooi laagje neergelegd. Maandag had slechts 1 manco. Wind rond de toppen maakten de overgang naar Hochfügen een bitterkoude bedoening (-15°C bij 5 Bft; brr). De piste condities waren perfect en het was zonnig.

Stuifsneeuw rond de toppen bij Hochfügen

Puur genieten

Nadat er in de nacht naar woensdag en woensdagochtend nog sneeuw viel, waren de donderdag en de vrijdag weer prachtige en tamelijk koude ski-dagen. Meestal waren de pistes top. Een enkeling (voor de kenners; Kaltenbach de rode 3) had nog wat last van een dun sneeuwlaagje, waar de vers gevallen sneeuw ook nog eens vanaf geblazen werd. Maar zonder de wind, die lang niet overal vat had op de pistes, was het een prachtig wit tapijt. Vrijdag hebben we de Zillertal Arena verkend, van Zell am Ziller tot Hochkrimml. Ook een fantastisch gebied. Met ons tempo kwamen we mooi binnen de tijd terug, al hadden we geen uren over op deze tocht. De dalafdaling naar Zell, dit jaar nieuw in het gebied, hebben we bewust niet genomen. Dit is een zwarte afdaling en zo bleek, het was er echt één voor gevorderde skiërs. Een kennis die zeker tot deze groep gerekend mag worden heeft hem die dag wel geskied en kwam tot de conclusie: “bij twijfel, lekker in de lift gaan zitten”.

Prachtig weer bij Kaltenbach

Korte vooruitblik op het weer van deze week

Nu nog even kort de komende week doornemen. En we kunnen kort zijn, want voor het hele Alpengebied geldt dat het zonnig en zacht wordt. Pas rond 2000m komt het kwik bij nul te liggen en in de dalen doet het soms lenteachtig aan. Alleen in Oostenrijk valt vandaag misschien nog wat sneeuw (boven de 1200m), zeker in de oostelijk gelegen gebieden. Verder schampt er donderdagavond en vrijdagnacht een storing met wolken en wat sneeuw. Deze neerslag valt met name aan de noordflank van de Alpen en daarbij ligt de sneeuwgrens opnieuw vrij hoog; rond de 1500m.

Het origineel van dit weerbericht staat op snowplaza.nl >

Veel zon deze week in Saalbach

Nuttige weerlinks

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.