18 januari 2016 door Michiel in 'Alpenweer''

Lech

Wat kan er veel veranderen in twee weken tijd. Rond de kerst was het nog kommer en kwel, maar inmiddels is alles ten goede gekeerd. In het hele Alpengebied kunnen we spreken van prima omstandigheden, vaak ook tot in de dalen. En ook dichter bij huis, in de Ardennen en het Sauerland, ligt een dik pak sneeuw. Pas in het komende weekend begint zachte lucht op te dringen. Tot die tijd is het genieten! Nu er genoeg sneeuw ligt, willen we natuurlijk vooral kunnen skiën en snowboarden bij zonnig weer en weinig wind. Dat gaat vandaag niet overal lukken.

Toenemende kans op sneeuw

Vooral in de Franse Alpen en Zwitserland neemt geleidelijk de bewolking toe en kan er wat lichte sneeuw vallen. Slecht zal het zicht vandaag nog niet zijn. Elders in het Alpengebied is het volop genieten bij flink wat zon en weinig wind. Op 3000m hoogte is het wel koud, rond -12 graden in Frankrijk en -17 graden in Oostenrijk. Komende nacht, morgen en woensdag neemt de bewolking overal toe en wordt de sneeuwval intensiever.

Prachtig skiweer in aantocht

Verwacht geen dik pak sneeuw, maar de bewolking en neerslag zorgen dinsdag en woensdag wel van tijd tot tijd voor slecht zicht op de pistes. Al met al valt er zo'n 5 tot 15 cm sneeuw. In de zuidelijke Alpen blijft het zo goed als droog en is de situatie op de pistes wel goed. In de loop van donderdag gaat de zon overal weer schijnen. Ook de vrijdag ziet eruit als een heerlijke skidag: veel zon, niet al te veel wind uit het noorden en een groot deel van de dag vorst tot op de lage pistes.

Warth - Schröcken

Warth - Schröcken

Top-omstandigheden in het Sauerland

In Willingen en Winterberg ligt inmiddels ook een mooi pak sneeuw. 35 tot 45 cm wordt er uit de dorpen in het Sauerland gemeld. Bijna alle afdalingen zijn inmiddels open. Mocht u deze week naar het Sauerland willen gaan, dan is de woensdag de dag om het misschien niet te doen. Dan zijn er namelijk meer wolken en kan er wat lichte sneeuw vallen. Geen slechte omstandigheden natuurlijk, maar de andere dagen deze week is het nog beter. Bij weinig wind, flink wat zon en vorst kan het haast niet beter. In het komende weekend verwachten we sneeuwval, lastige omstandigheden op de wegen, en mogelijk vanaf zondag lichte dooi.

Het origineel van dit weerbericht staat op snowplaza.nl >

Nuttige (weer)links

Seefeld

Seefeld

Lauberhorn, Wengen

Lauberhorn, Wengen

Les Deux Alpes

Les Deux Alpes

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.