21 december 2015 door Gastredacteur in 'Alpenweer''

Door: Diana Woei. Het blijft onverminderd zacht in de Alpen. De temperatuur ligt ver boven het vriespunt en van vorst in de dalen is absoluut geen sprake. Deze week komt hier helaas nog niet al te veel verandering in. Pas op vrijdag wordt het geleidelijk iets kouder en vriest het overdag rond de 1000 meter. Andere delen van de week ligt de vorstgrens tussen de 1500 en 2000 meter. Ook blijft het veelal droog. Alleen vandaag kan er in de Franse en Zwitserse bergen een paar centimetertjes sneeuw vallen. Veel stelt dit niet voor, maar alle beetjes zijn in deze periode mooi meegenomen.

Nog altijd geen sneeuw

Onder de 2000 meter is het met de sneeuwomstandigheden niet al te best gesteld. Beterschap is nog altijd niet onderweg. Alleen skigebieden als Les Portes du Soleil profiteren vandaag van een bescheiden sneeuwbuitje. Ook de overige gebieden aan de noordwestzijde van de Franse Alpen en het Berner Oberland krijgen een dun laagje. Een hogedrukgebied blijft het weerbeeld bepalen, waardoor het veelal droog en zonnig is.

Geen witte kerst in de Alpen

De meest wintersportdorpen zullen dit jaar ook geen witte kerst beleven. Op de eerste kerstdag zijn er in het noorden wolkenvelden met mogelijk lichte neerslag. De temperatuur op 1500 meter ligt veelal tussen de 4 en 7 graden. Tweede kerstdag wordt een zonnige dag met nog hogere temperaturen. Op 1500 meter wordt het 5 tot 9 graden.

Sneeuw met oud en nieuw?

Laten we duimen voor een weeromslag tijdens de week van oud en nieuw. Het wordt in ieder geval een stuk wisselvalliger en minder zacht. Op oudejaarsdag en nieuwjaarsdag trekt een storing met veel wolken en neerslag over de Alpen, vooral de Franse en Zwitserse kant krijgen boven de 1500 meter een verse laag sneeuw van 10 cm.

Een melding krijgen van de sneeuwval in jouw skigebied? Meld je aan voor de Snowalert >

Hochsölden

Hochsölden

Zillertal Arena

Zillertal Arena

Garmisch-Partenkirchen

Garmisch-Partenkirchen

Gastredacteur worden voor Snowplaza? Stuur jouw wintersportverhaal naar redactie@snowplaza.nl en wie weet staan hier binnenkort ook jouw wintersportavonturen.