9 december 2015 door Gastredacteur in 'Alpenweer''

Kitzbühel-Kirchberg

Alpenweer door Diana Woei. - Onder de 2000 meter zijn de sneeuwcondities helaas mager. De oorzaak hiervan ligt bij de hogedrukgebieden, waardoor het weer in het Alpengebied rustig en zacht blijft. De vorstgrens lag afgelopen dagen boven de 1500 meter, maar gelukkig wordt het weer langzaam wat minder mild en trekt er zo nu en dan een storing met wolken en neerslag voorbij. Dit geldt in ieder geval voor vandaag, vooral boven de 1500 meter komt er een dun laagje sneeuw bij. Boven de 2000 meter wordt zo'n 15 cm verwacht.

Waar valt de meeste sneeuw?

Dankzij een zwak front valt er vandaag her en der sneeuw. Dit geldt vooral voor de noordkant van de Alpen, zo'n 1 tot 5 cm. In Vorarlberg (Oostenrijk) en Glarnerland (Zwitserland) valt de meeste sneeuw, 5 tot 10 cm en op de gletsjers 10 tot 15 cm. Aan de zuidkant van de Alpen is het rustig en droog weer en schijnt vanmiddag de zon. Op zondag kan er misschien wat sneeuw gaan vallen aan de zuidkant van het Alpengebied, maar veel zal dit niet zijn en de sneeuwgrens ligt boven de 1200 meter.

Satellietfoto van woensdag 9 december.

Satellietfoto van woensdag 9 december.

Hogedrukgebieden

De rest van de week blijft het overwegend droog dankzij een uitgestrekt hogedrukgebied dat zich boven de Alpen nestelt. Hierdoor zal het ook nauwelijks waaien en daalt de vorstgrens naar 1000 meter. Komende dagen stijgt de vorstgrens weer naar 1500 tot 2000 meter. De sneeuwcondities in de lager gelegen skigebied blijven nog erg mager, boven de 1500 meter is het beter.

Weersverwachting Avoriaz: dinsdag sneeuw!

Weersverwachting Avoriaz: dinsdag sneeuw!

Krimml: groene dalen

Wanneer krijgen we dan sneeuw zal u zich wellicht afvragen. Duimen dat het volgende week gaat gebeuren, de sneeuwdump. Het ziet er nu naar uit dat er op dinsdag zo'n 5 tot 15 cm boven de 1500 meter zal vallen. Alle beetjes sneeuw helpen? In de Franse Alpen, Berner Oberland en Wallis wordt de meeste neerslag verwacht. Hopelijk komt de verwachting uit en zit er voor later in de week nog meer sneeuw in het vat.

Blijf op de hoogte van de sneeuwval dankzij de Snowalert >>

Gastredacteur worden voor Snowplaza? Stuur jouw wintersportverhaal naar redactie@snowplaza.nl en wie weet staan hier binnenkort ook jouw wintersportavonturen.