24 november 2015 door Marco in 'Alpenweer''

Alpenweer: veel verse sneeuw verwacht!

Wat kan er in een week tijd toch veel veranderen! Er is afgelopen weekend ontzettend veel verse sneeuw gevallen en er is nog meer in aantocht! Tot en met zondag kan er in de noordwestelijke Alpen weer meer dan een meter verse sneeuw vallen. De grootste hoeveelheid wordt dus wederom verwacht waar al de meeste sneeuw is gevallen. In Frankrijk en Zwitserland en ook Vorarlberg in Oostenrijk om precies te zijn. Populaire wintersportregio's als Tirol en het Salzburgerland moeten het doen met mindere hoeveelheden van 10 tot 30 centimeter sneeuw. Nog minder sneeuw wordt verwacht aan de zuidflank van de Alpen.

Winterse temperaturen

Niet alleen zijn de bergen nu wit, ook de temperatuur ligt een stuk lager. De sneeuwkanonnen zijn inmiddels volop aan het werk. Een week geleden lag op veel plekken in de Alpen het kwik nog boven de tien graden, terwijl de temperaturen nu onder nul zijn. De zuidflank van de Alpen blijft hier een uitzondering op vormen. Hier zijn de temperaturen weliswaar gedaald, maar is vrijwel geen verse sneeuw gevallen. Vooral in de Dolomieten ligt nog bijna geen sneeuw.

Tientallen centimeters sneeuw

Vandaag is het bij ons ook een druilerige dag en later trekt deze storing naar de Franse en Zwitserse Alpen. Hier valt de neerslag hoofdzakelijk in de vorm van sneeuw. De sneeuw bereikt Oostenrijk later vandaag, maar hier houdt de sneeuwval ook wat langer aan. Ook nu valt de sneeuw dus met name aan de noordflank en het westen van de Alpen. De hoeveelheden liggen uiteen tussen de 20 en 50 centimeter. Aan de zuidflank valt vrijwel geen sneeuw.

Op de hoogte blijven van de sneeuwval in uw favoriete dorp? Meld u aan voor de Snowalert >

Vergelijking Chamoille (CH) en Lech am Arlberg

Vergelijking Chamoille (CH) en Lech am Arlberg

Weekend vol verse sneeuw

In de loop van donderdag wordt het overal droog en vrijdag wordt een zonnige dag. In het weekend begint het wederom te sneeuwen en de hoeveelheden lopen flink op. Zaterdag begint het al vroeg in het westen, waarna de sneeuwval zich oostwaarts uitbreidt. Later op de dag wordt het iets droger, maar daar komt zondag alweer verandering in. Deze depressie trekt grotendeels aan de zuidflank voorbij. Zaterdag valt er 20 tot 40 centimeter verse sneeuw en op de zondag wordt een zelfde hoeveelheid verwacht.

Klik hier voor de sneeuwhoogtes in de Alpen >>

Sneeuwverwachting komende dagen

Sneeuwverwachting komende dagen

Sölden, Schwarze Schneidbahn (3000 m)

Sölden, Schwarze Schneidbahn (3000 m)

Lauberhorn

Lauberhorn

L

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.