16 november 2015 door Michiel in 'Alpenweer''

Alpenweer: vanaf vrijdag sneeuw in de Alpen!

De laatste weken is het erg zacht in de Alpen. Sommige wintersporters worden al behoorlijk zenuwachtig: waar blijft de winter? Maar gelukkig komt er verandering in het weerbeeld, vanaf vrijdag gaat het roer om. Tot en met donderdag is het nog zacht en zonnig in de Alpen, daarna gaat het sneeuwen! De winter komt eraan. En, zoals het er nu uitziet, kunnen de dalen zelfs wit worden aan het eind van het weekend. In Zwitserland kan er maar liefst 1 meter sneeuw vallen op de hoge bergen. Dit kan een zeer goed begin zijn van het wintersportseizoen dat voor de deur staat.

Eerst nog warm

Tot en met donderdag blijft het nog nazomeren in de Alpen. Neerslag valt er eigenlijk niet en de zon schijnt regelmatig. In de dalen kan er mist voorkomen, maar hogerop is het helder en mooi. De temperaturen zijn vooralsnog hoog, boven de 15 graden. Dit lijkt nog niet echt op winter.

Alpenweer

Vandaag nog volop zon in Zermatt

Vanaf vrijdag winter

Vanaf vrijdag gaat er flink wat veranderen. De wind zal draaien naar het noordwesten, waardoor er koude lucht zal worden aangevoerd. Hiermee zal veel wind en neerslag komen. De sneeuwgrens zal in het begin rond de 2000 meter liggen, maar in de loop van de dag flink dalen. In Frankrijk en Zwitserland naar 1000 meter en naar 1500 meter in Oostenrijk. De daling van de temperaturen begint in Frankrijk en zal daarna oostwaarts trekken.

Witte webcams

We verheugen ons op dit soort beelden dit weekend

Weekend met veel sneeuw

In het weekend zal de sneeuwgrens verder dalen. De neerslag zal dan op veel plaatsen tot in het dal vallen in de vorm van sneeuw. Op sommige plaatsen komt er ook een 'Nordstau' bij, waardoor de hoeveelheden sneeuw behoorlijk kunnen oplopen. Op de hoge bergen in Zwitserland kunnen de hoeveelheden oplopen tot 1 meter. Op andere plaatsen in de Alpen zal ook veel sneeuw vallen; 30 tot 50 centimeter. Dat is toch een prachtig begin van de winter. Wij zitten voor de webcams vanaf vrijdag: heerlijk!

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.