Skip to navigation Skip to main content

Op 24 oktober begint met de reuzeslalom op de Rettenbachgletsjer in Sölden het nieuwe seizoen van de FIS Worldcup skiën. Voor mij zowat het officiële begin van de winter. Vorig jaar was het nog tot de laatste dagen bang afwachten of de wedstrijd wel kon plaatsvinden. Een tekort aan goede sneeuw kan natuurlijk steeds roet in het eten gooien in de Herfst. Gelukkig is de zwarte piste nummer 31 in Sölden op dit ogenblik al mooi bedenkt met een wit laagje.


Uitzendingen

Met een stijgende regelmaat en naargelang de winter vordert zullen ook meer wedstrijden te volgen zijn op tv. Zeker op de Duitse (ARD en ZDF) en Oostenrijkse (ORF) zenders. Maar ook in België kan je bij Eurosport terecht voor vele live wedstrijdverslagen.

Hier begint het volgende week: Rettenbachgletscher in Sölden

Wie – Wat – Waar

De FIS (Fédération International de Ski) is de organisator van de belangrijkste skiwedstrijden. Buiten het organiseren van de wereldbeker skiën zijn ze ook betrokken bij de meeste andere wintersporten (langlaufen, skispringen, snowboarden,…). Alpine skiën is de meest bekende tak. Dit onderdeel bestaat uit onderstaande 5 disciplines.

  • Slalom: Op een piste met een hoogteverschil van minimaal 120 meter en maximaal 200 meter voor de dames en tussen de 140 meter en 220 meter voor de heren moeten de deelnemers tussen de 45 en 75 poorten nemen. Een poort bestaat hier uit 2 paaltjes van dezelfde kleur (blauw afwisselend met rood). Deze poorten zijn tussen de 4 en 6 meter breed.
  • Reuzeslalom: Bij deze discipline bestaan de poorten uit 2 paar stokken waartussen vlaggetjes gespannen zijn. De poorten staan ook verder uit elkaar dan bij de slalom. Ongeveer 15 a 20 meter. Snelheden van 80 km/u en meer kunnen al gehaald worden.
  • Super G: de super giant slalom. Is na de afdaling de snelste discipline. Bij een hoogteverschil van 400 à 600 meter en minimaal 30 poorten voor de dames en een hoogteverschil tussen de 500 en 650 meter en minimaal 35 poorten voor de heren is het de bedoeling zo snel mogelijk beneden te raken. De afstand tussen de poorten is hier minstens 25 meter.
  • Afdaling: Het koningsnummer. Er zijn geen regels met betrekking tot het aantal poorten. Over een glooiend traject is het de bedoeling zo snel mogelijk tot de finish te raken. Snelheden van 130 km/u worden hierbij niet geschuwd. Bekende afdalingen zijn de Hahnenkamm in Kitzbühel, de Lauberhorn in Wengen, de Kandahar in Garmisch-Partenkirchen, de Saslong in Val Gardena en de Face de Bellevarde in Val d'Isère.
  • <>Combinatie: Een combinatie tussen een slalom en een afdaling. De tijden van deze disciplines worden hierbij samengeteld om uiteindelijk de beste all-round skiër van de dag te bekronen.

De slalom (Foto: Atomic)

De 30 besten gaan door

De slalom en de reuzeslalom bestaan telkens uit 2 manches. Waarbij de 30 beste tijden uit de eerste race mogen starten in de tweede reeks. De tijden uit de 2 races worden steeds samengeteld. De super G wordt gereden in 1 race, waarbij voordien een bezichtiging van het parcours gebeurd. Ook de afdaling bestaat uit slechts 1 manche. Hiervoor mogen de deelnemers wel enkele trainingen afwerken op het parcours.

Zelf wel eens langs de palen geskied? (Foto: Atomic)

De kristallen bokalen

Op het einde van het seizoen worden per discipline de beste deelnemers beloond met een kleine kristallen bokaal. Maar de droom van de meeste atleten is uiteraard het winnen van de grote kristallen bokaal. Deze bekroont de winnaar over de verschillende disciplines. Vorig jaar ging deze 2 maal richting Oostenrijk. Bij de mannen mocht Marcel Hirscher de trofee huiswaarts nemen. Bij de dames was Anna Fenninger de Laureate.

Hopelijk wordt het weer een geweldig seizoen met spannende races en mooie overwinningen. De namen om in het oog te houden zijn niet zoveel veranderd. Bij de mannen zullen Jansrud, Pinurault, Neureuter en Ligety de strijdbijl opnemen tegen Hirscher. Bij de dames zal Anna Fenninger moeten afrekenen met Shiffrin, Maze, Zettel en Gut. Hopelijk raakt ook Lindsay Vonn snel fit na haar blessure om mee te strijden voor de grote Kristallkugel.

Wie zijn jullie favorieten?

167 - Winter - Jasper

Over Jasper

Jasper houdt van Oostenrijk, zowel in de zomer als in de winter. Vanaf zijn 4e staat hij op de ski’s, en later ook het snowboard. Meerdere keren per jaar bezoekt hij zijn favoriete land waar hij ooit een pension zou willen openen.