Skip to navigation Skip to main content

Onweerstaanbare Zwitserse recepten

Kaasfondue, raclette, rösti, chocolade en kaas. Bij het lezen van deze heerlijke gerechten is de kans groot dat u aan Zwitserland denkt, het zijn tenslotte typische Zwitserse gerechten. De Zwitserse keuken houdt hier natuurlijk niet op, vandaar dat ik voor u een aantal minder bekende gerechten op een rij heb gezet. Naast het proeven van de gerechten brengt ook het koken ervan veel plezier met zich mee. Welk gerecht gaat u maken?


Soup de chalet

In de winter is niets zo fijn als opwarmen met een kopje stevige soep. Soup de chalet is makkelijk te maken en smaakt ook in de zomer heerlijk. Verwarm 1 el boter in een pan. Fruit in de warme boter 150 g fijngesneden prei en 1 gesnipperd ui. Snij 1 koolrabi en 1 wortel in blokjes en smoor het mee in de pan. Voeg 5 dl groentebouillon toe, breng het aan de kook. Zet het vuur zachter en laat de soep 10 minuten doorkoken. Voeg 50 g pasta en 2 el melk toe en laat het nogmaals 10 minuten koken. Zet het vuur lager en voeg 1 blik (ca. 430 g) uitgelekte en afgespoelde witte bonen, 2 dl room, 100 g jonge spinazie en 50 g geraspte Gruyère toe. Meng alles op een laag vuur door elkaar, laat het alleen warm worden. Om de soep af te maken brengt u het op smaak met 1 mespuntje nootmuskaat en peper.

Munder safraanrisotto

Dit gerecht is een specialiteit uit Ticino, maar heeft een onmisbaar vleugje Wallis in zich zitten. Mund, in het kanton Wallis, is namelijk de enige Zwitserse gemeente die saffraan verbouwd. Laat 1 el boter warm worden in een pan. Fruit 1 fijngehakt ui en 2 geperste tenen knoflook in de boter. Voeg 350 g risottorijst toe en stoof het al roerend, tot de rijst glazig is. Voeg 4 gepelde en in blokjes gesneden tomaten, 1-2 theelepel(s) thijm en 1,5e theelepel saffraandraadjes toe en meng het door de risotto. Giet onder voortdurend roeren 8 dl vleesbouillon toe onder voortdurend roeren. Voeg het bouillon in delen toe, zodat de rijst steeds net met vocht is bedekt. Laat de risotto ca. 25 minuten sudderen, tot de rijs romig en al dente is. Bak in een braadpan 50 g spekblokjes langzaam knapperig. Laat de blokjes op keukenpapier uitlekken en wrijf de pan droog met keukenpapier. Laat braadboter in de pan warm worden en bak 400 g dun gesneden kalfsvlees in porties ca. 3 minuten. Doe de spekblokjes door de risotto, samen met 1/2 theelepel zout en peper. Serveer de risotto met het kalfsvlees.

Waadtländer Flammkuchen

Een nieuwe interpretatie van de 'Waadtländer Flammkuchen'. Rol 2 pizzabodems van ieder ca. 28 cm doorsnede uit, tot het deeg zo'n 3mm dun is. Leg het deeg op twee met bakpapier bedekte bakblikken. Verdeel voor het beleg 180 g crème fraîche, 1/4 theelepel zout, peper en 380 g in dunne plakjes gesneden vastkokende aardappels over het deeg. Snij 1 saucisse aux choux (300 g, spekblokjes als alternatief) open, haal het binneste uit de worst en strooi het over de aardappels. Hak 2 lente-uitjes met groen fijn. Houd het groen apart voor ganering en strooi de ui over de Flammkuchen. Bak de Flammkuchen ca. 15 minuten op 220 graden in een voorverwarmde hetelucht oven.

Natuurlijk zijn er nog veel meer Zwitserse gerechten. Benieuwd naar de recepten? Klik hier!

159 - Winter - Yvonne

Over Yvonne

Yvonne is geen ochtendmens, maar als er een piste in de buurt is staat ze het liefst zo vroeg mogelijk bij de lift. Genieten is het belangrijkst. Zowel op het snowboard, tijdens het rodelen, in de après-ski of van een heerlijk bord eten in een knusse berghut.