23 september 2018 door Thijs in 'Materiaal''

Skibot in wintersportwinkel

Skibotten kopen, voor veel mensen is het geen eenvoudige opgave. De skibot is een van de belangrijkste onderdelen van de skiuitrusting. Het is ook vaak – na de aanschaf van skikleding – het eerste wat een beginnende wintersporter koopt; eigen skibotten. De tijd van slecht zittende, niet altijd even fris ruikende huurschoenen is voorbij! Maar waar moet je nu op letten als je skibotten gaat kopen? Wij hebben vijf handige tips voor je op een rij gezet. Skibotten kopen, na het lezen van dit weblog ben je perfect voorbereid en kom je niet voor verrassingen te staan.

Skibotten zijn belangrijker dan de ski

Skibotten zorgen ervoor dat de krachten en de bewegingen van de skiër overgebracht worden op de ski. Een juiste en goed passende skischoen zorgt ervoor dat je beter kunt sturen en draaien, maar bovendien dat je meer controle hebt. En skibotten die slecht zitten of passen? Daarmee bereik je het tegenovergestelde: verminderde controle en het gevoel dat het skiën niet lekker gaat.

Tip 1: Neem de tijd

Het klinkt logisch, maar neem de tijd als je skischoenen gaat kopen. Als je bij een goede wintersportwinkel bent, is het aanbod enorm en het is altijd fijn om een aantal verschillende schoenen te passen en te vergelijken. Houd de verschillende skibotten even aan. Ga staan en zak af en toe in de skihouding.

Tip 2: Overschat jezelf niet

Vaak hoor je iemand in de winkel zeggen dat hij of zij ‘al 10 jaar skiet’. Eigenlijk zegt dat helemaal niets over hoe iemand skiet en wat voor soort skibotten diegene nodig heeft. Vertel de verkoper wat voor een soort skiër je bent. Ben je vaak de snelste van de piste, of doe je het liever wat rustiger aan? Hoe is je skitechniek? Op deze manier kan de verkoper je goed adviseren over het soort skibotten dat bij je past en je direct de juiste schoenen laten proberen.

Skischoenen kopen

Neem ruim de tijd als je skischoenen gaat kopen en overschat jezelf niet

Tip 3: Laat eerst je voeten opmeten

Zorg ervoor dat de verkoper eerst je voeten meet. Niet alleen de lengte, maar ook de breedte is hierbij belangrijk. Verschillende merken en type schoenen hebben ook een verschillende maatvoering. Sommige skibotten vallen smal of juist breed, groot of klein. Vertel ook welke eventuele problemen je met je voeten hebt, of in skibotten hebt gehad.

Tip 4: Pas de skibotten zorgvuldig

Zorg voor een paar goede skisokken, stap in de schoen en duw je hak goed naar achteren. Sluit nu als eerste de bovenste buckel op je voet (de tweede van onderen), zodat je voet goed op z’n plaats komt. Sluit daarna de overige buckels en ga staan. Als je rechtop staat, horen je tenen net de binnenschoen te raken; zak je in de skihouding dan komen ze vrij van de voorkant.

Tip 5: Skibotten op maat

Soms kan een binnenschoen verwarmd worden, waardoor deze zich kan aanpassen aan je voet. Skibotten op maat kunnen net iets prettiger zitten. Ook kan het raadzaam zijn om eens te kijken naar een paar inlegzooltjes. De standaardzolen in skibotten geven vaak weinig steun. Een paar nieuwe inlegzolen kunnen het skicomfort en de werking van de schoen sterk verbeteren.

Nieuwste skischoenen in de winkel

Laat je vooral niet (ver)leiden door de nieuwste mode of de uitverkoopjes

Skibotten kopen: de valkuilen

  • Te grote maat: Een skischoen moet zitten als een ‘ferme handdruk’. Als de schoen lekker zit, kan deze uiteindelijk zomaar te groot blijken te zijn.
  • Te stijf: Veel wintersporters kopen te stijve schoenen, waardoor bewegingen beperkt kunnen worden.
  • Kijk niet naar prijzen en looks: Kies nooit voor een bepaald model, omdat ie zo leuk ‘matcht’ bij je skipak of toevallig net is afgeprijsd...

Heb je nog tips voor het kopen van skibotten? Laat een reactie achter!

Meer tips? Lees ook de volgende artikelen:

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.