Skip to navigation Skip to main content

Skikleding, de keuze is enorm. Van eenvoudige wintersportkleding tot zeer technische ski-outfits, het is allemaal verkrijgbaar. Het dragen van goede skikleding komt het plezier tijdens je wintersport ten goede. Niets is zo vervelend als een skibroek die water doorlaat of een ski-jas waar je het koud in krijgt. Maar niet alleen tijdens koude dagen is goede skikleding belangrijk. Wanneer de zon volop schijnt is niets zo vervelend als te warme kleding aan hebben. Daarnaast heb je tegenwoordig volop keuze op het gebied van looks. Van felle kleuren tot opvallende designs, het is allemaal verkrijgbaar. In dit weblog hebben we 10 skikleding tips voor je op een rijtje gezet.

#1. Ga niet (alleen) voor de looks

Let bij het kopen van een nieuwe outfit goed op de functionaliteit. Een jas of broek kan nog zo opvallend en mooi zijn, maar moet ook warm en waterdicht zijn. Kijk hiervoor goed naar de materialen die zijn verwerkt in de kleding. Ook kun je checken of er sneeuwvangers en andere extra’s aanwezig zijn.

Looks en functionaliteit gaan prima samen (Foto: © Salomon)

#2. Kleed je volgens het 3-lagen systeem

Om het niet koud te krijgen is het 3-lagen systeem ideaal. Kleed je met een goed onderlaag (thermo ondergoed), een isolatielaag (fleece of dons) en een beschermende buitenlaag (jas of softshell). Op deze manier kun je makkelijk een laagje uittrekken of juist voor een dikkere tussenlaag kiezen. Het 3-lagen systeem zorgt dat je het nooit te koud of te warm krijgt.

#3. Thermo ondergoed

Onderschat niet het belang van de eerste laag onderkleding. Katoenen onderkleding is een absolute no-go, kies voor functionele thermoshirts en –broeken. Met thermo ondergoed wordt je zweet afgevoerd naar de volgende laag en blijf je warm tijdens het skiën.

Ook thermisch ondergoed kan er erg goed uitzien (Foto: © Kari Traa)

#4. Water-, winddicht en ademend

Door gebruik te maken van het lagensysteem blijf je warm en wordt zweet afgevoerd. Daarnaast is het belangrijk dat de buitenste laag waterdicht is, maar bij voorkeur ook winddicht en ademend. Skikleding is de afgelopen jaren steeds beter geworden. Ook bij goedkopere kleding krijg je steeds meer waar voor je geld.

#5. Goede kleding hoeft niet duur te zijn

Je hoeft echt niet de hoofdprijs te betalen voor je ski outfit. Ook winkels als Decathlon en verschillende supermarkten/warenhuizen verkopen prima skikleding, wanneer je niet te hoge eisen stelt aan je outfit. Duurdere merken maken hoogwaardigere kleding met technische eigenschappen, optimale pasvorm en goede bewegingsvrijheid. Tussen de topmerken en de kleding in de supermarkt zitten ook nog tal van merken en mogelijkheden. Duur is vaak beter, maar kijk toch altijd goed naar de functionaliteit en gebruikte materialen.

Prijzig, maar erg goed, functioneel en modieus: skikleding Peak Performance (Foto: © Peak Performance)

#6. Koop de juiste maat

Het lijkt een logische tip, maar koop de juiste maat skikleding. De kleding moet je voldoende bewegingsvrijheid bieden bij het skiën. Neem bij het passen de skihouding aan en voel of je goed kunt bewegen. Elastische stof biedt meer bewegingsvrijheid en lichtere kleding beweegt ook een stuk makkelijker.

#7. Laat je goed voorlichten

Als je precies weet welke kleding bij jou past kun je die eenvoudig online bestellen of gewoon een winkel binnenstappen. Heb je geen flauw idee wat je gaat kopen? Ga dan naar een goede wintersportwinkel en ontdek samen met een verkoper wat het beste bij jou, én je portemonnee, past.

#8. Koop de juiste accessoires

Ook je hoofd, handen en voeten moeten goed beschermd zijn tijdens het skiën. Skisokken, handschoenen en een helm zijn een must. Wanneer je vaak last hebt van koude handen kun je er ook voor kiezen om extra binnenhandschoenen te dragen. En bij een goed passende, comfortabele skihelm hoort natuurlijk ook een skibril.

Een lichte en comfortabele helm met passende skibril is ook belangrijk (Foto: © POC)

#9. Tweedehands kopen

De aanschaf van een wintersportouftit is niet voordelig. Je kunt er ook voor kiezen om skikleding te lenen bij vrienden of familie. Tweedehands aanschaffen via internet is ook een goede optie.

#10. Multifunctionele skikleding

Wanneer je kiest voor een neutrale ski-jas, dan kun je deze ook prima in eigen land dragen. Thermo ondergoed komt ook prima van pas tijdens het buiten sporten in eigen land. Wanneer je je skikleding slim kiest zijn de items multifunctioneel.

Waar let jij op, of wat vind jij belangrijk, bij het aanschaffen van je skikleding?

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.