Skip to navigation Skip to main content

De charme van Champéry in Les Portes du Soleil

Voor ieder type wintersporter is er in Les Portes du Soleil een geschikte bestemming te vinden. Het Zwitserse Champéry voelt aan als het authentieke rustpunt van het skigebied. Hier lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan zonder dat daarbij is ingeboet op het gebied van luxe en comfort. Het straatbeeld wordt gesierd door prachtige chalets en in het centrum hangt een gemoedelijke sfeer. Een multifunctioneel sportcentrum en de grote gondel naar het skigebied zijn voorbeelden van het feit dat Champéry ook met de tijd meegaat. Binnen een paar dagen tijd voelde ik mij volledig thuis in het prachtige Champéry.

Aan sfeer geen gebrek in Champéry

Wanneer ik door het centrum van Champéry wandel vergaap ik mij aan de authentieke chalets. Aan iedere gevel hangt een Zwitserse vlag te wapperen en de mensen zeggen vriendelijk gedag. De plaats heeft een flinke omvang, maar toch is er alleen gebouwd in de ‘chaletstijl’. Winkeltjes met lokale producten en specialiteiten, sportshops, restaurants, wintersporters vinden hier alles wat zij nodig hebben. Wel merk ik al snel dat er in Champéry geen sprake is van après-ski. Onderaan de stoeltjeslift bij Grand Paradis is een gezellige Yurt en er zijn enkele bars. Liefhebbers van een uitbundig nachtleven kunnen echter beter voor een andere bestemming in Les Portes du Soleil kiezen.

Kennismaken met curling

Het Palladium de Champéry ligt vlakbij de grote gondel en is een multifunctioneel sportcentrum. U kunt hier niet alleen schaatsen, zwemmen en klimmen maar ook kennismaken met curling! Champéry kent een lange geschiedenis op het gebied van curling en nog altijd worden hier prestigieuze toernooien georganiseerd. In de gloednieuwe ijshal zet ik vandaag mijn eerste schreden in deze bijzondere sport. Het blijkt nog verdomd lastig om die steen de juiste richting en snelheid mee te geven! Gelukkig gaat het, onder de fanatieke leiding van onze Zwitserse instructeur, steeds beter en weet ik met mijn team het wedstrijdje zelfs winnend af te sluiten!

Les Portes du Soleil: kilometers maken!

De pistes van Les Portes du Soleil kunt u vanuit Champéry op twee manieren bereiken. Met de grote gondel (direct naast het treinstation!) of de stoeltjeslift bij Grand Paradis. Welke van de twee u neemt maak niet zoveel uit, wel heeft u bij Grand Paradis de mogelijkheid om uw dag te eindigen met een prachtige, bosrijke dalafdaling. In Les Portes du Soleil zijn de mogelijkheden eindeloos. De pistes aan de Zwitserse zijde worden nooit al te lastig en zijn prima te doen voor ieder type skiër. Bent u toe aan meer uitdaging dan zoekt u ‘de Muur’ op. Deze extreem steile afdaling is al moeilijk genoeg en toen ik hem afdaalde was het zicht ook nog eens slecht! Les Portes du Soleil is ook het skigebied om kilometers te maken. U kunt een prachtige ronde door Frankrijk en Zwitserland maken die prima te doen is in één dag. Door de aanleg van twee nieuwe stoeltjesliften bij Châtel heeft u niet langer de skibus nodig.

Authentieke charme, moderne voorzieningen

Champéry beschikt over een authentieke charme in combinatie met moderne voorzieningen. Het dorp heeft de uitstraling van een historisch bergdorpje maar doet geen concessies op het gebied van voorzieningen. Zo is er onder meer een gloednieuw sportcentrum en een moderne, grote gondel. Dat Portes du Soleil een waanzinnig skigebied is, was mij al lang bekend en dat werd alleen maar weer bevestigd. De imposante bergen (Dents-du-Midi), de kilometerslange afdalingen en het heerlijke eten, tal van redenen om voor een wintersport in Champéry te kiezen.

Deze reis werd mede mogelijk gemaakt door:
Swiss Travel System
Champéry/Portes du Soleil
Valais/Wallis Promotion
Zwitserland Toerisme

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.