Skip to navigation Skip to main content

Zonsopgang op de bergtop

De Oostenrijkse bergtoppen zijn natuurlijk de perfecte plek om te genieten van dit bijzondere schouwspel. Vroeg opstaan is wel noodzaak, maar dat wordt dan ook beloond met een onvergetelijk belevenis en een heerlijk ontbijt bovenop de berg. Om de Millstätter See te voet te bezoeken start men op de Sportberg Goldeck. Van 2 juli tot 3 september gaat de Goldeckbaan van Spittal an der Drau elke woensdag tussen 5 en 6 richting bergtop. Na 5 minuten wandelen bereikt men het kruis op de bergtop en is het wachten tot de zon opkomt. Daarna is er een rijkgevuld ontbijtbuffet in het bergrestaurant.

Vorarlberg: TOP-Camping in Montafon

Na een mooie wandeling richting bergtop wordt de tent opgeslagen. Terwijl de zon ondergaat wordt aan het kampvuur het avondeten bereid. De volgende morgen is het uitzicht even overdonderend, als de eerste zonnestralen zich aandienen. Het bergriviertje dient als wasbekken, daarna staat het bergontbijt klaar in restaurant Nova Stoba. Een ervaren gids begeleidt gasten elke dinsdag tussen 24 juni en 2 september naar deze bijzondere kampeerplaats: trefpunt is het bergstation van Versettla Bahn Gaschurn-Partenen.

Steiermark: met de mountainbike de alm op

Mountainbikeclub Bruck/Oberaich in Steiermark organiseert speciale ritten rond de zonsopgang. Met vaste tred fietst men bergopwaarts richting de alm, waar een omelet, een kopje koffie en een mooi uitzicht wachten. De tocht duurt anderhalf tot 2 uur. Deelname is gratis (koffie en maaltijd niet), een eigen mountainbike, een helm en een gemiddelde conditie zijn noodzakelijk.

Karinthië: zonsopgang op de Koralpe

Vanuit het appelrijke Lavanttal gaat men op weg naar een bijzondere ervaring: de wandeling naar de top van de Koralpe op 2.140 meter duurt ongeveer 2 uur , vanwaar men een uitkijkt over het landschap van zuidelijk Steiermark in het oosten, tot de Karawanken en Julischen Alpen in het westen. Met een beetje geluk kann men misschien wel een paar gemzen spotten. Beginpunt is Alpengasthof Wolfgruber, waar de gasten met een rugzak vol delicatessen vertrekken voor het ontbijt op de berg.

SalzburgerLand: de bergwereld van Saalbach-Hinterglemm

Het is even moelijk als om 4 uur 's ochtends de wekker gaat. Maar enkele uren en diverse panorama's later, als men aankomt op de 2.095 meter hoge Tristkogel in Saalbach, is dat geen punt meer. Wandelgids Hans begeleidt zijn gasten, uitgerust met koplampen, de donkere berg op. Eerst over vlakke boswegen, tot de weg langzaamaan steiler wordt. Boven aangekomen genieten de bezoekers van het indrukwekkende schouwspel, waar de silhouetten van de omliggende bergen stilaan herkenbaar worden en de grote vuurbal tussen de toppen verschijnt. Tot slot worden gasten met een verwarmende koffie verwend. Vertrekpunt is de parkeerplaats achter de klimtuin in Hinterglemm. De lengte van de tocht heen en terug is 8,5 kilometer, de wandeling duurt 4,5 uur.

Tirol: zonsopgangswandeling in Itter

Op 3 augustus nodigt de Hohe Salve alle gasten uit de vroege ochtend op de Kraftalm te starten. Trefpunt is om 4 uur 's morgens op het dorpsplein van Itter. Samen met wandelgids Joe wandelt men over idyllische weiden- en boswegeltjes, langs oude boerderijen. Na de eerste 650 hoogtemeters breken de eerste zonnestralen al door, en tekent een exclusief panorama zich voor de ogen af: van de imposante Wilder Kaiser over de Innbergen tot aan de omliggende dalen. Aansluitend vindt er een ochtendgebed plaats bij een schilderachtig kerkje, voordat de wandeling weer verder gaat. Christl en Jakob van Alpengasthof Kraftalm staan dan al te wachten met een gevarieerd ontbijt. Bij slecht weer wordt het evenement naar 10 augustus verschoven

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.