Skip to navigation Skip to main content

Hoe voorkom je tijdens het snowboarden dat je stilstaat op vlakke stukken?

snowboarden in de sneeuw
© Spalder Media Group

Het is algemeen bekend dat snowboarders niet echt dol zijn op vlakke stukken. Als skiër kun je nog je stokken gebruiken op het moment dat je geen vaart meer hebt, maar voor een snowboarder zijn deze stukjes net even wat lastiger. Helemaal als beginnend snowboarder kan dit vervelend zijn! Hoe voorkom je tijdens het snowboarden dat je stilstaat op vlakke stukken? In dit artikel lees je een aantal handige tips, zodat jij volgende skivakantie voorkomt stil te staan op de vlakke stukken tijdens het snowboarden.

Balans bewaren op de vlakke stukken

Het is lastig om vaart te maken en tegelijkertijd je balans te bewaren. Ervaren boarders zullen hun balans beter kunnen houden, maar hoe zorg je er nu voor dat je board niet in de sneeuw hapt? Ver vooruitkijken is iets dat erg handig is tijdens het snowboarden. Zo kun je van tevoren weten dat er een vlak stuk komt en je voldoende vaart moet maken. Zorg hierbij dat je op tijd je snowboard in de vallijn laat komen. Het is lastig, zeker als beginnend snowboarder, om je board vrij plat op de sneeuw te zetten. Hiervoor is het handig om het snowboard voorzichtig van de ene naar de andere kant te zetten. Hierdoor verklein je ook de kans dat het snowboard in de sneeuw hapt. Wissel steeds af, van je tenen naar je hielen. Hierdoor houd je wel de vaart erin en verklein je de kans dat je moet steppen!

Een goede houding

Je houding is erg belangrijk voor je evenwicht en je vaart. Probeer op vlakke stukken extra op je houding te letten. Door wat losser op je snowboard te staan, een rechte rug en licht gebogen enkels, knieën en heupen te hebben, zul je al snel merken dat het een stuk soepeler gaat.

liggen met snowboard
© Spalder Media Group

Helemaal geen vaart meer

Wanneer je bijvoorbeeld op een paadje komt en je totaal je vaart bent verloren, is de kans groot dat je stil komt te staan. Misschien ben je met skiërs en kunnen ze je een stukje met de stok meetrekken. Of wellicht kun je één stok vragen zodat je jezelf een beetje naar voren kunt trekken. Niet met skiërs op vakantie? Dat moet je toch echt beginnen met steppen.

Steppen

Steppen is een veelgebruikte manier om jezelf uit stilstand voort te bewegen. Door je gewicht te verplaatsen op je voorste voet blijf je langer doorglijden. Sommigen steppen liever met hun voet aan de kant van hun tenen en anderen weer liever met hun voet aan de kant van hun hielen. Wat je zelf het fijnst vindt!

Hoewel het aan het begin echt even vervelend is, leer je stukje bij beetje te voorkomen dat je stilstaat tijdens het snowboarden op de vlakke stukken. Vooral veel oefenen!

Marlous Winter

Over Marlous

Skiën en Marlous zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de nodige wintersportvakanties waarbij ze zowel op de ski’s als het snowboard stond, is ze nog een stapje verder gegaan. Zo heeft ze met veel plezier een aantal seizoenen gewerkt als skilerares in Ski Juwel.